دیوان ادز
02182801861

الگوریتم یوتیوب: رازهای مگو درباره دیده شدن در یوتیوب 

۱۴۰۳/۱۱/۱۷

هرجا درمورد الگوریتم یوتیوب سوالی داشتید؛ به جای کلمه الگوریتم، کلمه مخاطب را قرار دهید تا به جواب برسید.

پدر مادرها از آن برای سرگرم کردن فرزندان خود استفاده می‌کنند؛ دانش آموزان برای یادگیری، بسیاری از افراد برای سرگرمی و تفریح یا کسب اطلاعات و هرچیزی بین این دو. آن چیست؟

بعد از پاسخ دادن به چیستان بیایید به این فکر کنیم که این اپلیکیشن چگونه کار کرد که توانست محبوب دل همه و آجیل مشکل‌گشای هر چالش و هر نسلی باشد؟ الگوریتم یوتیوب چگونه کار می‌کند؟ چگونه مردم محتوایی که دوست دارند پیدا می‌کنند؟ کدام محتواها وایرال می‌شوند؟ 

پلتفرم یوتیوب یک موتور جستجوی بزرگ است اما اغلب کاربران ویدیوهای پیشنهاد شده یا ریکامندیشن را می‌بینند نه چیزی بیشتر. هر چیزی که مردم بیشتر ببینند بیشتر هم پیشنهاد می‌شود.
در این مقاله زیر و بم الگوریتم‌های یوتیوب را باهم زیر و رو می‌کنیم تا بفهمیم الگوریتم یوتیوب به چه صراطی مستقیم است.

الگوریتم یوتیوب چیست؟ 

شبیه به شبکه‌های اجتماعی دیگر، الگوریتم یوتیوب، فرمول محرمانه‌ای است که تضمین می‌کند کاربران دقیقا همان چیزی را ببینند که دوست دارند ببینند.

در حقیقت الگوریتم‌ها مجموعه‌ای از الگوهای ریاضی و برنامه نویسی تربیت پذیر هستند که با یادگیری از دیتای مخاطب یاد می‌گیرند کدام محتوا برای کدام مخاطب جذاب است و باید به چه ترتیبی نمایش داده شود. برای دیده شدن در موقعیت‌های طلایی تبلیغات یوتیوب و آشنا بودن با الگوریتم دو راه اصلی موفقیت هستند. خب حالا الگوریتم یوتیوب چگونه کار می‌کند؟

الگوریتم یوتیوب چگونه کار می‌کند؟ (آپدیت 2024)

برای اینکه بفهمید الگوریتم یوتیوب چگونه کار می‌کند باید درک کنید که کاربران چگونه ویدئوهای شما را پیدا می‌کنند. سه روش اصلی وجود دارد که کاربران ویدئوهای شما را می‌بینند:

  1. محتوای پیشنهاد شده: ویدئوهایی که به کاربر در هوم پیشنهاد می‌شود.
  2. ویدئوهای ترند: ویدئوهایی که ناگهان بازدید زیادی می‌گیرند.
  3. سرچ: ویدیوهایی که کاربران با سرچ در یوتیوب یا گوگل آن‌ها را پیدا می‌کنند.

یوتیوب برای محتواهای مختلف، الگوریتم‌های متفاوتی دارد تا تحت تاثیر سیگنال‌های مختلف از کاربران، نتایج دقیق‌‎تری برای آن‌ها داشته باشد. چرا که می‌خواهد و باید آن‌ها را در اپلیکیشن نگه دارد. 

در ادامه بیایید نحوه کارکرد الگوریتم یوتیوب را در سه بخش مختلف بررسی کنیم:

بخش اول: الگوریتم صفحه home یوتیوب

صفحه اصلی یوتیوب جایی است که کاربران با بازکردن اپیکیشن یا وارد شدن به سایت youtube.com آن را می‌بینند. 

الگوریتم صفحه اصلی یوتیوب بر اساس رفتار پیشین کاربر، سیگنال‌ها و الگوی تصمیم گیری به دیدن، ندیدن، یا علاقمند نبودن به یک محتوا تصمیم می‌گیرد کدام محتوا را به کدام کاربر نمایش دهد.

الگوریتم یوتیوب برای صفحه اصلی با این دو معیار تصمیم می‌گیرد:

  1. عملکرد ویدئو: اینکه این ویدئو تا چه اندازه توانسته است جلب توجه کند و رضایت کاربران را به دست بیاورد. و اینکه این رضایت در چه مدت زمانی بعد از آپلود حاصل شده است.
  2. تاریخچه سرچ و واچ (تماشا): اینکه مخاطبان شما چند دقیقه از ویدیوی شما را دیده‌اند. چند بار به کانال شما سر زده یا اصلا شما را سرچ کرده‌اند.

بخش دوم: الگوریتم Suggestion یوتیوب

یوتیوب چگونه ویدئوهای ما را به بقیه پیشنهاد می‌دهد؟ چطور می‌توانیم روی یکی از سکوهای کوچک سمت راست صفحه کاربران بنشینیم؟

الگوریتم یوتیوب: suggestion

ممکن است خیلی از تولیدکنندگان محتوا فکر کنند که سیستم یوتیوب اینگونه کار می‌کند: خب! من ویدئویی که داشتم را آپلود کردم. حالا الگوریتم یوتیوب با کاسه پف فیل و آجیل می‌آید سراغم. می‌نشیند ویدئوی مرا می‌بیند و بعد، آن را به مخاطبان خود  پیشنهاد می‌دهد تا از این نعمت بی‌دریغی که من بر آن‌ها روا داشتم مغفول نمانند. 

اما

زهی خیال باطل! این سیستم کاملا برعکس است. شما ویدئو را آپلود می‌کنید. مخاطبانی ویدیوی شما را می‌بینند و حالا سیستم ریکامندیشن یوتیوب دست به کار شده و می‌خواهد برای شما کاری بکند.

بنابراین این کاربر یوتیوب است که به الگوریتم فرمان می‌دهد چگونه رفتار کند. از ابتدا گفتم الگوریتم چیزی نیست جز شناخت رفتار مخاطب.

بنابراین الگوریتم یوتیوب فقط و فقط مخاطب را در نظر می‌گیرد و عکس العمل او را مبنای رفتارش قرار می‌دهد. 

پس این هنر شماست که موضوعی انتخاب کنید که مخاطب دنبالش است تا درموردش سرچ کند، به شما برسد و به سیستم ریکامندیشن بفهماند که این ویدئو، ویدئوی خوبی است. تا سیستم ریکامندیشن یوتیوب به بازدید بیشتر آن کمک کند.

بالای 70 درصد از بازدیدهای یوتیوب از طریق سیستم recommendation یا پیشنهاددهی یوتیوب به دست می‌آید. برای همین تولید کننده‌های محتوا باید روی فهمیدن نحوه کار کردن الگوریتم این سیستم حساس باشند. 

ویدئوهای ساجسشن یوتیوب اغلب به ویدیویی که مخاطب در حال تماشای آن است ربط دارد. اما ممکن است بر اساس تاریخچه (هیستوری) کاربر نیز شخصی‌سازی شده باشد.

نباید فراموش کنید که در آپدیت جدید یوتیوب، کاربران می‌توانند فیلترهایی به ویدئوهای پیشنهادی اضافه کنند تا این بخش با ویدئوهایی که تمایل بیشتری به آن‌ها دارند؛ پر شود.

این فیلترها شامل گزینه‌های زیر است:

  • از همین کانال که در حال تماشای آن هستند
  • موضوع مرتبط با همین ویدئو که در حال تماشای آن هستند
  • یوتیوبر های مشابه
  • به تازگی آپلود شده

کاربران در سایت و اپلیکیشن یوتیوب هزاران اقدام انجام می‌دهند که نشان می‌دهد آیا نیاز و تمایل دارند که محتوای شما یا محتوای مشابه به آن‌ها پیشنهاد شود یا خیر.

در اینجا پیشنهاد می‌شود:

Static Image
آشنایی با مانیتایز یوتیوب

کسب درآمد دلاری از یوتیوب و مانیتایز شدن چنل، اصلا آسون نیست. ولی من همه‌ی نکاتشو براتون نوشتم.

فهرست زیر مهم‌ترین سیگنال‌های الگوریتم ساجسشن یوتیوب را بررسی می‌کند:

  1. تعامل یا Engagement

یوتیوب هم مثل هر پلتفرم دیگری دوست دارد کاربرانش را بیشتر در خودش نگه دارد. بنابراین اولین فاکتوری که در نظر می‌گیرد این است که چه چیزی کاربران را راضی‌تر می‌کند و زمان بودن آن‌ها در این اپلیکیشن را بالاتر می‌برد.

بنابراین معیارهایی مانند واچ تایم، تعداد بازدید، لایک‌ها و دیس لایک‌ها، کامنت‌ها یا به اشتراک گذاری و سیو همگی فاکتورهای مهمی برای تصمیم گیری یوتیوب درباره ساجسشن هر کابر است.

  1. بازخورد مستقیم (Direct Feedback)

الگوریتم یوتیوب نقشه راه خود را بر اساس رفتار مخاطبان ترسیم می‌کند. بنابراین با در اختیار گذاشتن برخی از گزینه‌ها بدون هیچ سختی می‌فهمد کاربر دوست دارد چه ویدئوهایی در لیست ساجسشن خود ببیند تا بیشتر در یوتیوب بماند.

گزینه‌های مانند افزودن به صف (Add to queue)، ذخیره برای تماشا (Save to Watch later)، و اشتراک‌گذاری (Share) عملا به الگوریتم می‌گوید: « من این سبک محتوا را دوست دارم، از این‌ها لطفا.» در نتیجه، یوتیوب ویدیوهای بیشتری از همان سازنده یا ویدیوهایی از کانال‌های مشابه را به کاربر نشان خواهد داد.

در مقابل الگوریتم یوتیوب از گزینه‌‎هایی مانند علاقه‌مند نیستم (Not interested) پالسی کاملا مخالف دریافت می‌کند که این کاربر اصلا دوست ندارد چنین ویدئوهایی در این موضوع یا این سبک ببیند بنابراین برای نگهداشتن او باید بر حذر باشیم از پیشنهاد دادن محتوای مشابه به او.

  1.  نظرسنجی‌های بازخورد (Feedback surveys) 

گاهی اوقات یوتیوب از کاربران درخواست می‌کند که از طریق نظرسنجی‌های سریع نظر خود را درباره یک ویدیو اعلام کنند. 

این نظرسنجی‌ها بعضا بعد از تماشای یک ویدئو به کاربران نمایش داده می‌شود.

بخش سوم: الگوریتم سرچ یوتیوب

همه ما این جمله کاملا درست را بارها شنیده‌ایم که یوتیوب دومین موتور جستجوی دنیا است. اولین رتبه متعلق به گوگل است که بیشتر بر محتوای متنی متمرکز است. اما یوتیوب ویدئو بیس است و بنابراین پر بیراه نیست اگر بگوییم این پلتفرم اولین موتور جستجوی جهان برای محتوای ویدئویی است.

الگوریتم یوتیوب: search

از طرفی یوتیوب متعلق به گوگل است و این امری طبیعی است که الگوریتم سرچ یوتیوب اشتراکاتی با الگوریتم سئوی موتورهای جستجو داشته باشد.

یوتیوب می‌گوید:

الگوریتم سرچ یوتیوب (درست مثل سرچ گوگل) در تلاش است که مرتبط‌ترین نتیجه را بر اساس سرچ کاربر به او نشان دهد. بنابراین قرار نیست نتایج لیستی بلند بالا از ویدئوهای پربازدید باشد. بلکه این لیست فقط یک فاکتور دارد: مرتبط‌ترین ویدئو به کوئری کاربر 

یوتیوب برای رتبه بندی ویدئوها این دو فاکتور را در نظر می‌گیرد:

  • میزان تطابق تیتر، توضیحات و محتوای ویدئو با جستجوی کاربر
  • میزان تعامل یا ENGAGEMENT ایجاد شده توسط ویدئو

با توجه به این دو فاکتور، برای اینکه ویدیوهای شما دیده شود باید تا جایی که امکانش را دارید اطلاعات کاملی در بخش توضیحات یا DESCRIPTION بنویسید. همچنین در انتخاب تیتر و زیر تیتر باهوش و دقیق باشید. 

عنوان ویدئو، توضیحات، کلمات کلیدی و حتی نام فایلی که آپلود کرده‌اید در میزان نمایش شما تاثیر دارد.

در اینجا پیشنهاد می‌شود:

Static Image
9 ترفند برای افزایش بازدید یوتیوب

افزایش بازدید‌های یوتیوب یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که باید آن را در کانال خود بهینه کنید.

الگوریتم ویدیوهای ترند یوتیوب چگونه کار می‌کند؟

برای الگوریتم یوتیوب همه جا کاربر پادشاه است مگر در مواجهه با ویدئوهای ترند. فید ترندینگ یوتیوب بر اساس سلیقه شخصی کاربر شخصی سازی نمی‌شود. بلکه در بخش ویدئوهای شورت قرار می‌گیرد و هر 15 دقیقه هم به روز رسانی می‌شود.

الگوریتم ترند یوتیوب موارد زیر را در نظر می‌گیرد:

  • تعداد بازدید
  • سرعت تعداد جذب بازدید
  • مدت زمانی که از انتشار ویدئو گذشته است

یوتیوب می‌گوید:

ما با ترکیب این سیگنال‌ها فهرستی از ویدئو ایجاد می‌کنیم که نشان دهنده اتفاقات روز یوتیوب است. این لیست می‌تواند انعکاسی از محتوای موجود در یوتیوب و در عین حال مرتبط به کاربران باشد.

این رویکرد ترکیبی به این معناست که ویدئویی که بالاترین بازدید را در طول روز می‌گیرد لزوما قرار نیست رتبه اول ترند روز را بگیرد. الگوریتم یوتیوب همچنین برای حفظ امنیت کاربران محدودیت‌ها و قوانین خاصی برای این بخش در نظر گرفته است. ویدئوهایی که حاوی «ناسزاهای مفرط، محتوای بزرگسالان، یا خشونت باشند، یا ویدیوهایی که محتوای نامناسب دارند، مانند توهین به دیگران در جامعه»، به‌طور خودکار از لیست ترند حذف می‌شوند.

چطور با الگوریتم یوتیوب برای دیده شدن همدست شویم؟

در راستای راهنمایی یوتیوبرها، رنه ریچی، نماینده یوتیوب، با تاد بوپری، رهبر تیم الگوریتم نویسی یوتیوب گفتگویی داشته است. تاد نشان داده است که تیم یوتیوب چگونه به الگوریتم نگاه می‌کند.

 به جای «الگوریتم» به «مخاطب» فکر کنید

تاد می‌گوید یوتیوبرها همیشه کلی سوال مشترک و مشابه از من دارند: مثل اینکه ویدئوی یوتیوب را کی آپلود کنیم که از نظر یوتیوب بهینه باشد یا چند تا ویدئو در هفته برای الگوریتم مناسب به نظر می‌آید؟

پاسخی همیشگی برای اینگونه سوالات وجود دارد: مخاطب شما چه می‌خواهد؟ 

شاید کمی از اینکه سوالتان را با سوال جواب دادم عصبانی شوید اما وقتی به آن فکر کنید می‌بینید که این به نفع شما است. 

الگوریتم یوتیوب با خصیصه تربیت پذیری طراحی شده است. او قرار است از مخاطب شما یاد بگیرد که چه چیزی برای شما مناسب‌تر است.

در نتیجه اگر برای کاربر مهم نیست که شما سه نصفه شب ویدیو آپلود کنید یا هفت صبح؛ خب قاعدتا برای الگوریتم هم اهمیت چندانی ندارد. 

بنابراین هر وقت به عنوان تولید کننده محتوا در یوتیوب سوالی در مورد الگوریتم یوتیوب داشتید؛ کلمه الگوریتم را با کلمه مخاطب جا به جا کنید تا خودتان به پاسخ برسید. 

ممکن است کانال‌های کوچک در این مرحله نگران شوند که اگر قرار است یوتیوب بر اساس رفتار مخاطب پیش برود، خب ما که هنوز مخاطب نداریم چه می‌شویم؟ یعنی ما قرار است توسط کانال‌های بزرگ خورده و حذف شویم؟

تاد بوپری به این سوال هم پاسخ می‌دهد:

ما یک تیم متخصص برای تمرکز روی کانال‌های کوچک ایجاد کرده‌‎ایم چرا که هنوز از کانال شناختی نداریم. بنابراین برای کسب اطلاعات در مورد این کانال جدید ما روش‌‎های جدیدی را امتحان می‌کنیم: در این جا تایتل، زیر عنوان یا توضیحات و… برای ما راهنما هستند.

گیج شدید؟ من ساده‌تر برای شما توضیح می‌دهم:

به خودتان در یوتیوب گردی فکر کنید. زمانی که چیزی را سرچ می‌کنید چه اتفاقی می‌افتد؟ شما با سرچ کردن این کلمه به موضوع یا کیوردی خاص علاقه نشان داده‌اید؛ یوتیوب ویدئوهایی متناسب با کلمه‌ای که سرچ کرده‌اید، به شما پیشنهاد می‌دهد. از اینجا رفتار ما آنالیز می‌شود. چگونه با محتوا برخورد می‌کنید ؟ چه قدر از آن را می‌بیند؟ واچ تایم ویدیو چه قدر می‌شود؟ 

خب همین الگو برای مخاطبان شما و یوتیوب در ارزیابی کانال خودتان نیز تکرار می‌شود. 

تاد بوپری می‌گوید برای ما خیلی مهم است که مطمئن شویم یوتیوبرهای تازه کار هم شانس کافی برای شروع کردن و دیده شدن داشته باشند. یوتیوب 2.5 میلیارد نفر کاربر در سراسر جهان دارد. این شرکت سال قبل 20 میلیارد درآمد داشته است.

از طرفی 65 هزار کانال در یوتیوب وجود دارد که بیش از 250 هزار سابسکرایبر دارد و این شبکه اجتماعی اینگونه هر سال رشد می‌کند. پس این فرض که یوتیوب فقط به کانال‌های بزرگ فرصت رشد کردن می‌دهد؛ همینجا رد می‌شود. چرا که اگر چنین بود؛ رشد این پلتفرم باید سال‌ها پیش متوقف می‌شد.

بنابراین مدام مخاطب و رفتار او با ویدیوهای مختلف را بررسی می‌کنیم. 

پس اگر یوتیوبر هستید درمورد الگوریتم یوتیوب نپرسید؛ در مورد سلیقه مخاطب سوال کنید.  دقت کنید که یوتیوب برای پیشنهاد دادن شما به مخاطبان نیاز دارد که شما را بشناسد. برای همین پیشنهاد می‌کنم دست کم 50 ویدئوی اولیه بدون وسواس داشته باشید. یادتان نرود که کار نیکو کردن از پر کردن است. بنابراین با کار کردن یاد می‌گیرید در هر ویدئو چطور ادیت، تدوین، نورپردازی و… را بهتر کنید. 

تاد در ادامه این مصاحبه تاکید می‌کند که عواملی مانند بهترین زمان انتشار ویدئو یا استفاده از کلمات کلیدی خاص برای الگوریتم اهمیت چندانی ندارند، زیرا این‌ها برای مخاطب مهم نیستند.

بنابراین، به‌جای اینکه محتوای خود را برای الگوریتم بهینه‌سازی کنید، کلید موفقیت این است که مخاطب خود را بشناسید و برای آن‌ها محتوا بسازید. البته فراموش نکنید محتوایی که می‌سازید باید با علایق خودتان نیز همخوانی داشته باشد؛ یعنی در نقطه‌ای بین آنچه شما می‌خواهید بسازید و آنچه آن‌ها دوست دارند، قرار بگیرد.

برای اینکه موضوع را به درستی انتخاب کنید دو دایره را در نظر بگیرید: یکی از دایره‌ها علاقه و تخصص شما است و دیگری علاقه و سوالات مخاطب. نقطه تداخل این دو که باهم همپوشانی دارد؛ نقطه‌‍ای است که باید تولید محتوا را شروع کنید. 

الگوریتم یوتیوب چگونه کار می‌کند؟

آپریلین آلتر، یوتیوبر، تجربه‌ای در این زمینه دارد. او می‌گوید: یکی از دلایل شکست من در راه اندازی اولین چنل یوتوبم به عدم وجود همین نقطه تلاقی برمی‌گردد. مخاطبانم محتوایی که تولید می‌کردم را دوست داشتند اما خودم از ساختن آن‌ها لذت نمی‌بردم. بنابراین این روند مرا دچار فرسودگی کرد.

خلاقیت را فراموش نکنید

یوتیوبرها گاهی اینقدر درگیر محتوا و کیفیت ویدئو می‌‌شوند که فراموش می‌کنند علاوه بر مفید بودن باید جذاب هم باشند. ممکن است ویدئوی جذابی آماده کنید که محتوای مفیدی هم دارد ولی عنوان نامناسب داشته باشد. یا تصویر تامنیل جذابی نساخته باشید. 

البته که مفید بودن مهم‌ترین معیار بررسی کیفیت یک محتوا است اما قبل از آن باید به اندازه کافی جذاب و چشمگیر باشید که جلب توجه کنید تا دیده شوید و سپس مفید بودنتان ثابت شود. 

بنابراین برای رسیدن به تعادل بین این دو سر طیف (مفید بودن/جذابیت) به توصیه تاد بوپری توجه کنید و هرجا صحبت از الگوریتم شد؛ کلمه مخاطب را به جای آن قرار دهید تا خودتان به چگونگی اجرا برسید.

به‌جای اینکه بپرسید «چطور می‌توانم مطمئن شوم که الگوریتم این ویدیو را پیدا می‌کند؟»، بپرسید: «چطور می‌توانم مطمئن شوم مخاطب من این ویدیو را پیدا می‌کند؟».

به واچ تایم اهمیت دهید

زمان تماشا یا واچ تایم یوتیوب معیار مهمی برای الگوریتم یوتیوب است. ایده اصلی این اهمیت دادن این است که احتمالا ویدئویی که زیاد دیده شده؛ برای مخاطب جذاب بوده است. البته زمانی که صرف دیده شدن یک ویدیوی کوتاه می‌‍شود قابل مقایسه با واچ تایم یک ویدیوی یک ساعته نیست. 

از طرفی زمان تماشا به تنهایی نمی‌تواند متر مناسبی برای سنجش ارزش یک ویدیو باشد. ممکن است یک ویدئوی پنج دقیقه‌ای اطلاعات مفیدتری به ما ارائه بدهد تا یک ویدئوی 35 دقیقه‌ای. 

الگوریتم یوتیوب برای اینکه ارزیابی دقیق‌تری داشته باشد؛ در دوره‌های مختلف نظرسنجی‌هایی تهیه می‌کند و از کاربران درباره تجربه کابری‌ آن‌ها به عنوان مخاطب یک کانال سوال می‌کند.

الگوریتم یوتیوب هم بنابر نتایج این نظرسنجی به این ویدئو امتیاز یا سهمی برای ساجست شدن می‌دهد.

برای اینکه بتوانید زمان واچ تایم یوتیوب خود را بیشتر کنید؛ می‌توانید از ایده‌های زیر کمک بگیرید:

  • سریالی باشید
  • بخش‌های مختلف ویدئو را جدا کنید
  • بگذارید مخاطب درد خماری رسیدن به ویدئوی بعدی را تجربه کند

چند فرمتی بودن در یوتیوب: مزایا و معایب 

تنوع قالب یا فرم در محتوا خیلی از یوتیوبرها را را گیج کرده است. باید مراقب باشید قربانی این تنوع نشوید. ویدئوهای بلند، ویدئوهای شورت، پادکست‌ها و.. همه گزینه‌های پیش روی شما هستند. 

ممکن است به این فکر کنید که کدام یک از این انواع برای شما مناسب‌تر است. پاسخ این سوال به دو چیز بستگی دارد: شما و مخاطب شما. 

اگر طرفداران و مخاطبان شما در چند دسته علاقمندان به ویدئوی بلند، ویدئوی کوتاه یا محتوای صوتی تقسیم می‌شوند؛ این کار را بکنید. اما اگر به امید رشد سریع به سراغ چند فرمتی بودن محتوا می‌روید؛ این کار قرار است شما را فرسوده کند.

الگوریتم یوتیوب به چندفرمتی بودن امتیازی نمی‌دهد و این مخاطب است که برای او تصمیم می‌گیرد. پس اگر قرار نیست مخاطب به الگوریتم نشان دهد از چند فرمتی بودن لذت می‌برد؛ بیخودی انرژی و هزینه هدر ندهید و روی کار اصلی خود متمرکز باقی بمانید. 

حتی ممکن است بعد از چند فرمتی بودن به خاطر انجام همزمان چند کار و ایجاد کانال‌های جدید، کیفیت پایین‌تری به مخاطب ارائه دهید و حتی روند قبلی را نیز از دست بدهید. بنابراین خیلی مراقب باشید که از هول حلیم توی دیگ نیفتید.

اما اگر به چند فرمتی بودن اصرار دارید؛ به راهکارهای زیر توجه کنید:

  1. اگر فرمت جدیدی که می‌خواهید ارائه دهید؛ برای همان مخاطبان قبلی است؛ فرمت جدید را هم در همان کانال اصلی پخش کنید و کانال جدیدی نزنید.
    برای مثال اگر همیشه تحلیل فوتبال می‌گذاشتید و حالا می‌خواهید شورت‌هایی از صحنه‌های جذاب فوتبال بسازید؛ لازم نیست این ویدئوشورت‌ها را در کانال جدیدی آپلود کنید.
  1. اگر فرمت محتوایی جدید برای همان مخاطب است اما محتوا در زمینه یا موضوع جدیدی است؛ بهتر است برای آن یک کانال جدید بسازید.
    مثلا می‌خواهید در کانال مثال قبل، درمورد سبک زندگی یا زندگی نامه بزرگان ورزش فوتبال محتوا تولید کنید.
  2. اگر هم موضوع و هم مخاطب جدید است؛ به این به شکل یک پروژه جدید نگاه کنید و همه چیز را از اول در یک کانال کاملا مجزا تولید کنید.
    پیشنهاد می‌‌کنم سبک و نام خودتان را از کانال قبلی دور نگه دارید تا چالش‌های هر کدام روی دیگری تاثیر سو نگذارد.

نکته: تاد می‌گوید الگوریتم یوتیوب تلاش می‌کند محتوای شما را به کسانی معرفی کند که بخشی از آن را حداقل در یکی از فرمت‌ها دیده‌اند (مثلاً ویدئوهای بلند شما بیشتر به کسانی ساجست می‌شود که شورت‌های شما را نیز دیده‌اند).

بنابراین اگر همه چیز مهیاست؛ بد نیست که استراتژی محتوای چند فرمتی را به کار بیندازید.

فوت کوزه‌گری برای یوتیوبر حرفه‌ای شدن و یوتیوبر حرفه‌ای ماندن

مهم است که یک سبک کاری داشته باشید. داشتن اصول و قواعد حاکم بر روند در هر کاری می‌تواند شما را به یک آدم حرفه‌ای در آن کار تبدیل کند و سپس این موقعیت را برای شما ثبت می‌کند. حالا چطور یک یوتیوبر حرفه‌ای شویم و به الگوریتم ثابت کنیم استحقاق یوتیوبر حرفه‌ای ماندن را هم داریم؟

آشنا شدن با الگوریتم یوتیوب برای یوتیوبر شدن
  1. واعتصمو به سرچ و لاتتفرقو فیه

به سرچ متوسل شوید و در آن متفرق نشوید. این پیام پیامبر یوتیوب به شما است. در هر زمینه‌ای که می‌خواهید تولید محتوا کنید؛ همان موضوع را سرچ کنید. ببینید بقیه چه نوع محتوایی تولید کرده و چه تعداد بازدید گرفته‌اند. برای میانگین بازدیدها ویدئوهایی با بازدید متوسط معیار مناسبی هستند. 

ویدئوهایی از کانال‌های بزرگ معیار نادرستی هستند و ویدئوهای کانال‌های کوچک هم بازدید درستی ندارند. بنابراین ویدئوهایی که بازدید متوسط دارند را برای ارزیابی انتخاب کنید. سپس می‌فهمید موضوعی که قرار است درمورد آن ویدئو بسازید؛ حدودا چه قدر بازدید خواهد گرفت. 

بعد از فهمیدن تعداد بازدیدها، به محتوا بپردازید. محتوا ویدئوهای کانال‌های بزرگ و متوسط را بازبینی کنید. هم به فرم و هم به محتوا دقت کنید. ببینید چه چیزی را چگونه منتقل کرده‌اند. 

حالا سوال‌های جواب داده نشده مخاطبان را ببینید. در کامنت‌ها چه گفته‌اند؟ چه سوال‌هایی پرسیده‌اند و درخواست داشته‌اند ویدیوی بعدی درمورد چه باشد؟

از همین جاهای خالی استفاده کنید و ویدئوی جدید را با این ارزش افزوده پیش روی مخاطب بگذارید: بفرمایید جواب سوال‌های بی پاسخ: نوش جان!

  1. کانال‌های موفق حوزه خود را همیشه بررسی کنید

برای اینکه تولید محتوای خوبی داشته باشید؛ نیاز دارید در یک دانشگاه همیشگی باشید. برای خوب یادگرفتن هیچ چیزی بهتر از دنبال کردن کانال‌های حوزه خودتان نیست. به خوبی کانال‌های حوزه خودتان را بررسی کنید. ویدئوهای آن‌ها را از بخش پاپیولار ببینید و ایده بگیرید. 

از محتوا و تیتر و ارائه وام بگیرید و با ترند پیش بروید. این دو قدم ایده شما را پخته‌تر می‌کند. 

  1. در باب انتخاب تیتر

تیتر شما باید دو ویژگی داشته باشد:

اول اینکه تیتر را طوری انتخاب کنید که ترغیب برانگیز، کمی اغراق آمیز و عجیب باشد.

دوم اینکه این تیتر عجیب از سرچ هم ورودی بگیرد. یعنی کلمه کلیدی را در خودش داشته باشد. 

بنابراین می‌‎توانید در تامنیل ژانگولر بازی درآورید و جذاب باشید اما تیتر را منطقی و برای ورودی گرفتن از سرچ بهینه کنید.

اینطوری از دو جا ورودی می‌گیرید هم از سرچ و هم از هوم یا چنل خودتان به خاطر جذابیت و اغراق آمیز بودن.

  1. کامیونیتی بسازید

این وجه تمایز شما با بقیه است. اینکه مخاطب با شما رفیق باشد نه فقط یک بیننده صرف. شما صدا و سیما نیستید که بنا داشته باشید یک ارتباط یک طرفه بی‌حاصل با مخاطب بسازید. قرار نیست تریبون فقط در اختیار شما باشد. بنابراین لازم است که مخاطب شما را ببنید. آستین بالا بزنید که اعتماد سازی کنید.

خیلی از یوتوبرهای تازه کار به دنبال راه‌هایی برا ی جلوی دوربین نیامدن می‌گردند. آن‌ها می‌خواهند موضوعی را پیدا کنند که در آن لازم نباشد جلوی دوربین بیایند یا حتی صدایشان هم شنیده نشود و برای این کار دست به دامن نرم افزارهای تبدیل متن به صدا هم می‌شوند!

حقیقتش این است که الگوریتم تفاوتی بین ویدئویی که خودتان جلوی دوربین هستید یا فقط صدایتان هست یا اصلا فقط موشن گرافیک است قائل نمی‌شود. الگوریتم یوتیوب به رفتار مخاطب نگاه می‌کند و مخاطب به سبک ویدئوی اعتماد و ارتباط پذیر جذب می‌شود. بنابراین هدف اصلی خود را جذب مخاطب قرار دهید. جلوی دوربین بیایید تا مخاطب شما را ببیند و بتواند ارتباط بگیرد.

سعی کنید رابطه خوبی با مخاطب بسازید نه با الگوریتم. وقتی دست به دامن الگوریتم باشید، همیشه در نوسان خواهید بود. بنابراین برای داشتن یک روند سالم رو به جلو، کامیونتی بسازید؛ اعتماد مخاطبان را جلب کنید و  با آن‌ها دوست شوید.

آخرین نکته این است که دست کم 50 ویدئو آپلود کنید و بعدا به فکر بهینه سازی هایی مثل سئو یوتیوب بیفتید. این الزام را برای خودتان بگذارید تا دست از کمالگرایی بردارید و شروع کنید. به خودتان بگویید قرار است در هر ویدئو فقط یک چیز را بهتر کنم. در هر ویدئو از ویدئوی قبلی بهتر باشید تا به یک استاندارد برسید. 

در باب اهمیت سئو و در نکوهش حمایت یوتیوب 

یوتیوب به تازگی برای حمایت از کانال‌های کوچک، ویدئوهای با بازدید زیر 1000 تا را نیز در هوم نشان می‌دهد. 

ممکن است اگر کانال کوچکی داشته باشید به این مقدار دلخوش شوید و دست از سئو یوتیوب و بهینه کردن محتوا و کانال خود بردارید. اما این آپدیت یوتیوب چند باگ بزرگ دارد:

وارد یوتیوب خودتان شوید و ببینید چه ویدئوهایی با بازدید کمتر از 1k در هوم شما وجود دارد. احتمالا کلی موضوع غیر مرتبط می‌بینید که هرگز درمورد آن‌ها سرچ نداشته‌اید. بنابراین یوتیوب هنوز در اجرای این ایده کمیتش لنگ می‌زند. 

گذشته از این وقتی هنوز اول کارتان است؛ مخاطب خود را به درستی نشناخته‌‎اید، احتمالا تامنیل جذابی ندارید و با آمدن توی هوم فقط ایمپرشن می‌گیرید نه کلیک. اینجا CTR پایینی می‌گیرید و یک جورهایی کباب می‌شوید. 

 پس نخواهید از راه‌های میانبر پیش بروید. آهسته و پیوسته یاد بگیرید و هر روز بهتر و باکیفیت‌تر شوید. به سئو یوتیوب اهمیت دهید و مدام ویدئو و کانال را بهینه کنید. 

فراموش نکنید که 30 درصد از بازدید مختص سرچ است. بنابراین رقم خوبی برای سرمایه گذاری است. بهینه باشید تا دیده شوید. 70 درصد باقی مانده که مختص سیستم ریکامندیشن یوتیوب است را نیز با بازدیدی که از سرچ به دست آورده‌اید بسازید. نه از طریق حمایت و بالا رفتن از نردبان آپدیت‌های تقریبا غیر ثابت.

سوالات رایج یوتیوبرها

برخی از سوالات رایج یوتیوبرها که تاد بوپری و همکاران او در طول زمان به آن‌ها پاسخ داده‌اند را در ادامه باهم بخوانیم. احتمالا برخی از آن‌ها سوالات ما نیز باشند:

سوالات رایج درباره الگوریتم یوتیوب

اگر ویدیویی منتشر کنم که بازدیدهای کمی به دست آورد آیا این اتفاق باعث افت کردن کانال یوتیوب می‌شود؟

خیر. الگوریتم یوتیوب برای بررسی عملکرد کانال هر ویدیو را جداگانه بررسی می‌کند. در واقع عملکرد ویدئو از عملکرد کانال مستقل است. بنابراین از امتحان کردن چیزهای مختلف نترسید. 

اگر قرار بود هر ویدئو با عملکرد کانال سنجیده شود؛ هیچ وقت چیزی وایرال نمی‌شد. خیلی اوقات، ویدئوهای یک کانال بازدید کمی دارد تا اینکه یک ویدئوی خاص از این کانال وایرال می‌شود و ناگهان بازدید بالایی می‌گیرد. خب اگر فرضیه اول درست بود؛ چنین اتفاقی هرگز نمی‌افتاد. بنابراین عملکرد هر ویدیو جدا و به تنهایی بررسی می‌شود. 

اگر لوکیشن کانالم را به کشور دیگری تغییر دهم آیا روی بازدید کانال یوتیوبم تاثیر دارد یا نه؟

افسانه‌ای درباره الگوریتم یوتیوب وجود دارد که بازدید گرفتن را به لوکیشن ربط می‌دهد درحالیکه این اصلا درست نیست. بازدید بالا گرفتن به خاطر لوکیشن اصلا درست نیست. مخاطب مشخص می‌کند که ویدیو شما از طرف الگوریتم یوتیوب به بقیه پیشنهاد شود یا خیر. 

بنابراین عوض کردن لوکیشن کانال هیچ تاثیری در بازدید کانال شما نخواهد داشت. 

اگر ویدیویی که قرار است منتشر کنم اول به شکل خصوصی یا لیست نشده منتشر شده باشد،‌ امکان دارد بعد انتشار بازدید مناسب نگیرد؟

خیلی وقت‌ها شما ویدئویی آپلود می‌کنید که پرایوت یا UNLISTED هستند. اینکه بعد از مدتی تصمیم می‌گیرید این ویدیوها را عمومی (PUBLIC) کنید؛ تاثیری روی الگوریتم یوتیوب و رتبه ویدئو نخواهد داشت. 

من ویدیوهای خوبی تولید می‌کنم که هم نرخ کلیک بالایی دارد و هم بخش زیادی از ویدیوهایم توسط بیننده دیده می‌شود. ولی همچنان بازدید کمی دارم. دلیلش چیست؟

این سوال، سوالی کسانی است که آنالیتیکس خوبی دارند. این افراد بازدید خوبی می‌گیرند اما ویدئوهایشان ساجست نمی‌شود. چرا؟

چون در این کتگوری خیلی‌ها هستند که عملکرد بهتری دارند. خلاق‌تر یا کامل‌تر هستند. حتی ممکن است بهتر از شما توضیحات و تیتر بنویسد. بنابراین در این شرایط که مخاطب نسبتا از شما راضی است؛ به ظرافت‌های کار خود دقت کنید. به دکور، نورپردازی، خلاقیت یا کيفيت صدا و تصویر… . مقایسه کنید که چرا علی رغم خوب بودن آنالیتیکس، ساجست یوتیوب نیستید. با ساجست‌ها خودتان را در دو کفه ترازو بگذارید تا باگ‌ کارتان در بیاید.

آیا یوتیوب کانال‌هایی که مانتایز شده هستند را بیشتر به بقیه پیشنهاد می‌دهد چون می‌خواهد پول دربیاورد؟

قطعا اینطور نیست. عقل سلیم هم این را تایید می‌کند. یوتیوب درآمد خودش را از راه‌های مختلفی درمی‌آورد. در آپدیت جدیدش حتی روی کانال‌هایی که مانیتایز نشده‌اند هم تبلیغ می‌رود. بنابراین این فرضیه نادرست است. 

یوتیوب باید خودش را مدام گسترده‌تر کند و مخاطب بیشتری برای خودش رقم بزند. بنابراین، تنها چیزی که برای الگوریتم یوتیوب اهمیت دارد تا ویدئویی را به کاربران پیشنهاد بدهد یا ندهد؛ کلیک و زمان دیده شدن ویدئو است.

آیا عوض کردن تیتر و تامنیل ویدیو باعث تغییر رتبه و رنک ویدیو می شود؟

تغییر دادن تیتر و تامنیل ویدیو تاثیر مستقیمی روی رنک و رتبه ندارد. الگوریتم یوتیوب بعد از این آپدیت مجددا به رفتار کاربران توجه می‌کند و بررسی می‌کند که این آپدیت چه تاثیر مثبتی روی جذب مخاطبان یا افزایش بازدید داشته است. سپس اگر این تاثیر مثبت، تاثیر چشمگیری بود؛ شما را در لیست ساجسشن قرار می‌دهد.

اگر برای یک مدت در کانال فعالیت نکنم آیا کانالم افت شدید پیدا می‌کند؟

اینکه فکر کنیم به خطر مدتی حضور نداشتن الگوریتم یوتیوب ما را جریمه می‌کند؛ فرضیه اشتباهی است. اما اتفاقی که می‌افتد این است که مخاطبان شما را فراموش می‌کنند. کامیونیتی که ساختید، از هم می‌پاشد و رقبا مخاطبان شما را صید می‌کنند. بنابراین الگوریتم یوتیوب به شما آسیب نمی‌زند اما شما در هر صورت آسیب می‌بینید. بنابراین فعالیت منظمی داشته باشید تا مخاطب اعتمادش را از دست ندهد.

هر روز باید ویدیو جدید آپلود کنیم؟ حداقل میزان قابل قبول چقدره؟

برای الگوریتم یوتیوب مهم نیست ک هفته ای یک ویدئو دارید؛ ماهی یک ویدئو یا هر روز یکی. مخاطب تعیین کننده است. بنابراین بسته به حوزه‌ای که در آن فعال هستید و پرسونای مخاطب، باید به تولید محتوای خود نظم دهید. 

برخی از حوزه‌ها مثل حوزه خبری نیاز به آپدیت روزانه دارند اما حوزه‌ای مثل گیم یا انیمیشن اصلا چنین قابلیتی ندارد. بنابراین علف باید به دهن بزی شیرین بیاید. ببینید نیاز مخاطب و حوزه شما چیست؛ سپس نظم داشته باشید. اگر قرار  است هفته‌ای دو ویدئو داشته باشید، روزهای ثابتی انتخاب کنید و واقعا هفته‌ای دوبار باشید. یک هفته کلا نروید پی کارتان و هفته بعد هر روز ویدئو داشته باشید. منظم باشید تا برای مخاطب عادت سازی کنید.

انتشار چند ویدیوی بد، پشت سر هم باعث افت کانال می‌شود؟

نباید فراموش کنید که عملکرد ویدئوها جدا از عملکرد کانال بررسی می‌‎شود. پس اگر ویدئویی آپلود کردید که بازخورد خوبی نگرفت؛ نگران نشوید. حتی لازم نیست خیلی سریع برای پاک کردنش آستین بالا بزنید. الگوریتم یوتیوب به شما فرصت کافی می‌دهد. قرار نیست بگوید خب این کانال به درد نمی‌خورد.  بگذار بفرستیمش سیاه‌چاله. 

 پس نگران نباشید. 

 زمان انتشار ویدیو در الگوریتم یوتوب تاثیر دارد یا خیر؟

خیلی‌ها می‌پرسند لازم است برای انتشار محتوا در یوتیوب در ساعات پیک محتوایم را آپلود کنم یا خیر. یوتیوب این فرضیه را رد می‌کند اما تجربه نشان داده که انتشار ویدئو در پیک حضور مخاطبان در این اپلیکیشن، روی عملکرد کوتاه مدت یوتیوب تاثیر دارد. 

در دراز مدت مهم نیست که شما در چه زمانی ویدئو را منتشر کرده‌اید و فقط تعداد بازدید، واچ تایم و نرخ کلیک است که باعث می‌شود سیستم ساجسشن یوتیوب شما را به کاربران پیشنهاد دهد یا خیر. اما در کوتاه مدت خصوصا در موضوعاتی که می‌توانند ترند باشند؛ این مسئله مهم است.  اما مثلا در موضوعات آموزشی این قضیه برعکس است. عموما موضوعات آموزشی بعد از دو-سه هفته تازه به بازدید خوبی می‌رسند. 

اما برای اینکه بفهمید زمان پیک حوزه فعالیت شما چه زمانی است؛ از اپلیکیشن YOUTUBE STUDIO کمک بگیرید. YOUTUBE STUDIO اپلیکیشینی برای مدیریت کانال یوتیوب است که اگر می‌خواهید یوتیوبر باشید باید شبیه دست راست خود به این ابزار نگاه کنید.

جمع بندی

فارغ از تعداد مخاطبانی که دارید؛ یوتیوب محلی عالی برای رشد و خلق ایده‌های شماست. اگر این اواخر زیاد در یوتیوب چرخیده باشید می‌بینید که کانال‌های کوچک زیادی مثل قارچ رشد کرده‌اند.

هرچند من به این شیوه حمایت یوتیوب نقدهایی وارد کردم اما منصفانه که نگاه کنیم؛ می‌فهمیم که اگر کسی بتواند خوب و حرفه‌ای شروع کند؛ این فرصت برای او فرصت رشد خوبی است.

الگوریتم یوتیوب در نهایت چیزی جز سلیقه و رفتار مخاطب نیست و این جمله طلایی را فراموش نکنید که اگر دوست دارید در یوتیوب دیده شوید؛ باید کلمه مخاطب را با الگوریتم جایگزین کنید. 

فاطمه زارع کارشناس تولید محتوای دیوان فاطمه زارع

به راه بایده رفتن به از نشستن باطل // وگر مراد نیابم به قدر سعی بکوشم

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها