شاید چند سال پیش یوتیوب پادکست، محبوبیت چندانی نداشت اما امروز استقبال از آن در مقایسه با سایر پلتفرمها افزایش پیدا کرده است. بر طبق آمارهای آخرین نظرسنجی Edison Podcast Metrics در حدود ۳۱ درصد افراد از یوتیوب پادکست، ۲۷ درصد از Spotify و ۱۵ درصد از اپل پادکست استفاده میکنند.
یکی از عوامل کلیدی که باعث محبوبیت یوتیوب پادکست شده است، تغییر عادتها و اولویتهای شنوندگان جوان نسل z به عنوان مهمترین کاربران پادکست یوتیوب است. در اینجا ابتدا یوتیوب پادکست را معرفی، مزیت ها و معایب آن را بررسی می کنیم و سپس به شما میگوییم که چگونه در فضای یوتیوب میتوانید پادکستهایی با کیفیت بسازید و منتشر کنید.
یوتیوب پادکست چیست؟
یوتیوب پادکست به محتوای پادکست محور گفته میشود که در پلتفرم یوتیوب منتشر شده و انواع برنامهها را شامل میشود. از برنامههای رایجی که در حال حاضر تولید میشوند میتوان به انواع پادکست مکالمه، مصاحبه، آموزشی، تئاتر و غیره که هر روزه در یوتیوب آپلود میشوند اشاره کرد.
در واقع یوتیوب پادکست چیز جدیدی نیست و سالها است که افراد در حال آپلود پادکست در این پلتفرم هستند. اما در سال ۲۰۲۱، یوتیوب گامهای مهمی برای رشد پادکست برداشت و امکانات این پلتفرم برای آپلود و شنیدن پادکست افزایش یافت.
پادکست یوتیوب را می توان به عنوان فایل صوتی در سایر پلتفرمهای پادکست هم منتشر کرد.آشنایی با مزایای یوتیوب پادکست
در اینجا ۶ دلیل آوردهایم که چرا یوتیوب پادکست مفید است و اصلا چرا باید برای تولید محتوا به آن فکر کنید؟
۱. دسترسی وسیع
بارها این موضوع را گفتهایم که یوتیوب بزرگترین پلتفرم ویدیویی جهان است که محبوبیت گستردهای دارد. طبق گزارش Statista، میزان دسترسی روزانه یوتیوب در آلمان در میان افراد ۱۴ تا ۲۹ ساله در سال ۲۰۲۲ حدود ۳۵% درصد بوده است اما اکنون این میزان دسترسی به ۷۴% رسیده است.
حالا شاید بگویید خب این میزان دسترسی مربوط به ویدیوهای یوتیوب است نه پادکست! بله، درست است که همه این کاربران به پادکست گوش نمیدهند اما تعداد زیادی از آنها این کار را میکنند یا حداقل این پتانسیل وجود دارد که بتوانید با تولید محتوا و آپلود پادکست آنها را جذب کنید.
۲. انتخاب درست مخاطب بر اساس محتوا
در یوتیوب طیف گستردهای از مخاطبان وجود دارند که میتوانند برای پادکستسازان مزیت محسوب شوند. اگر مخاطب درست خود را پیدا کنید (فرقی نمیکند جوان یا مسن، اما افرادی را که به دنبال محتوای شما هستند) کم کم میتوانید به جمعیت بالایی از مخاطبان برای پادکستهای خود دست پیدا کنید.
۳. یوتیوب پلتفرمی برای جستجوی پادکست های جدید
طبق گزارش Coleman Insights حدود ۵۲% از شنوندگان پادکستهای جدید را از طریق یوتیوب پیدا میکنند. این رقم بیشتر از پلتفرمهای دیگری مانند اپل و اسپاتیفای است. علاوه بر این، یکی از مزایای یوتیوب، الگوریتم هوشمند آن است که به گونه ای عمل میکند که مخاطب را درگیر کرده و طبق علایقش به او پیشنهادات جدیدی میدهد.
۴. امکان استفاده از قدرت ویدئو در کنار پادکست
ویدیو فرصت بسیار خوبی برای بازاریابی پادکست در اختیار شما قرار می دهد و به این ترتیب میتوانید با توضیحات بیشتر درباره پادکستهای خود در ویدیوهای چنل، ارتباط بهتری با مخاطبان ایجاد کنید و شنوندگان بیشتری را جذب کنید. همچنین شما میتوانید از ویدیوهای Short یوتیوب برای تبلیغ پادکستهایتان استفاده کنید. طبق یک نظرسنجی، ۴۰% افرادی که به پادکستهای یوتیوب گوش میدهند، از طریق ویدیوهای شورت یوتیوب با آن پادکستها آشنا شده اند.
۵. ابزارهای تحلیلی یوتیوب
یکی دیگر از مزایای یوتیوب پادکست، امکان استفاده از ابزارهای تحلیل یوتیوب است که بسیار مفید هستند. جزئیاتی مانند تعداد سابسکرایبرها، ویو، واچ تایم و دادههای جمعیتی مخاطبان خود را میتوانید در یوتیوب استودیو ببینید. علاوه براین، یک امکان فوق العاده برای پادکستسازان یوتیوب که اخیرا به آن اضافه شده، ادغام با فیدهای RSS است. با استفاده از RSS میتوان به جای آپلود دستی اپیزودهای پادکست، آن را مستقیم توسط RSS منتشر کرد. در ادامه، یکی دیگر از مزایای یوتیوب امکان افزودن زیرنویس به پادکست است که برای درک پادکست به زبان های مختلف بسیار مفید است.
۶. امکان ارتباط قوی با مخاطب در یوتیوب
یکی دیگر از امکاناتی که در یوتیوب برای پادکست سازان فراهم است، امکان ارتباط مستمر از طریق نظرات با مخاطبان است. این ویژگی به پادکست ساز یوتیوب اجازه میدهد که فیدبکهای بیشتری از مخاطبان دریافت کند و سعی کند پادکست هایی با کیفیت تر و مطابق سلیقه و نیاز کاربرانش تولید کند.

برخی از معایب یوتیوب پادکست
اما در کنار مزایا، بهتر است از چالشهای یوتیوب پادکست هم آگاهی داشته باشیم.
محدودیت فید RSS
یکی از چالشهای اصلی یوتیوب پادکست این است که برخلاف سایر پلتفرمهای پادکست که مبتنی بر RSS هستند، امکان passthrough در یوتیوب وجود ندارد و فایلهای صوتی در خود یوتیوب به عنوان میزبان ذخیره می شوند.
اول بگذارید تا توضیح دهم که Really Simple Syndication یا همون RSS یک فناوردی است که به کاربران و همچنین پلتفرم ها این امکان را میدهد که تا به روز رسانی های محتوای وب سایت و یا پادکست را به صورت خودکار دریافت کنند. در دنیای پادکست، RSS یک لینک فید است که شامل اطلاعاتی مانند عنوان، توضیحات، فایل صوتی و اطلاعات دیگر است. این فید به پلتفرم های پادکست مانند Spotify، Apple Podcasts و Google Podcasts اجازه میدهد تا اپیزودهای جدید را مستقیماً از سرور میزبان دریافت و پخش کنند.
اما در یوتیوب به این صورت نیست، برخلاف سایر پلتفرمها که از RSS برای پخش مستقیم (passthrough) استفاده میکنند، فایلهای صوتی باید مستقیماً روی یوتیوب آپلود شوند و یوتیوب بهعنوان میزبان اصلی عمل میکند. این موضوع باعث میشود که یوتیوب کارآمدی کمتری نسبت به پادکست ها داشته باشد.
یکی از مشکلاتی که این موضوع به وجود میآورد این است که آمار شنیدن اپیزودها به میزبان پادکست، یعنی خود پادکستر منتقل نمیشود و او نمیتواند بفهمد که هر اپیزودش چند بار در یوتیوب پخش شده است. علاوه براین، تغییر در یک اپیزود مانند تغییر عنوان اپیزود در فید RSS در یوتیوب اعمال و آپدیت نمیشود و باید این کار را به روش دستی انجام داد.
محدودیت تبلیغات در یوتیوب
به گفته آدام بویی“یوتیوب دوست ندارد که کسی غیر از خودش روی این پلتفرم تبلیغ قرار دهد.” این محدودیت باعث می شود که پادکستر نتواند تبلیغات مستقل بگذارد و حتما باید به صورت تبلیغات پولی باشد. در واقع زمانی که پادکستر میخواهد اپیزودی را که شامل تبلیغات است، آپلود کند باید تبلیغات موجود در آن را به صورت دستی علامت گذاری کند.
ضعف تکنولوژی یوتیوب برای برخی از ویژگیهای پادکست
هرچند مزیت اصلی پادکست، امکان گوش دادن به آن در هر زمان و مکانی است اما در یوتیوب پادکست نمیتوانید بدون نگاه کردن به صفحه نمایش، پادکست گوش دهید و حتما باید اپلیکیشن یا مرورگر شما باز بماند. البته این مشکل با اشتراک YouTube Premium قابل حل است اما هنوز امکان آن برای کاربران عادی فراهم نشده است.
آموزش ساخت پادکست یوتیوب
یوتیوب پادکست زمانی مورد استقبال قرار میگیرد که کیفیت تصویر و صدای آن بالا باشد. پس قبل از رفتن به سراغ پادکست یوتیوب بهتر است اول یک میکروفون با کیفیت، هدفون مناسب، نورپردازی زنده و یک دوربین یا گوشی خوب برای ضبط ویدیو داشته باشید. بیایید کمی با تجهیزات یوتیوب پادکست آشنا شویم.
دوربین و سه پایه
دوربین شما برای تهیه پادکست باید با کیفیت باشد و برای اینکه لرزشی در ضبط ویدیو ایجاد نشود باید از یک سه پایه استفاده کنید. اگر بودجه محدودی دارید، از دوربین گوشی خود یا یک دوربین ساده مخصوص ولاگ استفاده کنید. اما اگر بودجه شما محدود نیست میتوانید از چند دوربین در زوایای مختلف هم بهره ببرید.
میکروفون
اگر تازه وارد دنیای پادکست شده اید، میتوانید کارتان را با میکروفون گوشی آیفون خود شروع کنید. انواع دیگر میکروفون مانند USB، میکروفون شاتگان و یقهای هم شما را حرفهایتر جلوه میدهد اما محبوبترین میکروفون پادکسترهای یوتیوب Rode PodMic است.
نورپردازی
مکان ضبط ویدیوی شما باید نور کافی داشته باشد و هیچ سایهای روی چهره گویندگان ایجاد نکند. استفاده از تکنیک نورپردازی سه نقطهای کمک زیادی به شما در طراحی نور صحنه پادکست میکند. در این تکنیک از سه نور اصلی، نور پرکننده و نور پشتی استفاده می کند. نور اصلی چهره گویندگان را واضح میکند، نور پرکننده مانع از ایجاد سایه میشود و در نهایت، نور پشتی برای وضوح پس زمینه ویدیو به کار میرود.
میکسر صوتی
زمانی که شما چند گوینده متفاوت دارید، میکسر صوتی با چند ورودی صوتی به شما کمک میکند که کیفیت صدای همه گویندهها را کنترل کنید. این میکسرها تنظیمات خاصی دارند که میتواند صدا را با کیفیت تر و نویزها را حذف کند. علاوه براین، خیلی از میکسرهای صوتی دارای قابلیت ذخیره صدا روی حافظه SD هستند.
مدیریت زمان ضبط
راه اندازی اولیه همه تجهیزاتی که گفته شد، کار سختی است. بنابراین، برای اینکه در وقت و هزینههای خود صرفه جویی کنید، بهتر است چند اپیزود را در یک زمان ضبط کنید که مجبور نباشید برای هر اپیزود تجهیزات را مجددا تنظیم کنید.
نحوهی ویرایش پادکست در یوتیوب
بعد از ضبط ویدیو نوبت به ویرایش آن میرسد و باید نسخه نهایی را برای انتشار آماده کنید. ویرایشگرهای ویدیویی آنلاین رایگانی مانند Microsoft Clipchamp وجود دارند که شامل ابزار ویرایش صوت، قالب آماده پادکست و گزینههای لایک و سابسکرایب هستند و میتوانید به راحتی از آنها برای ویرایش پادکست یوتیوب استفاده کنید. اما پیش از ویرایش لازم است به نکات زیر دقت کنید:
مقدمه و پایان پادکست یوتیوب
برای اینکه مخاطب خود را از همان ابتدای پادکست ترغیب کنید که تا پایان با شما بماند، باید خلاق باشید. نمایش لوگوی برندتان به شکل یک انیمیشن کوتاه ایده خوبی است. Clipchamp هم یک سری قالبهای آماده به این منظور دارد که میتوانید از آنها هم استفاده کنید.
افکت صدا
موسیقی پادکست شما را متمایز و خاص می کند و احساسات شنونده را درگیر میکند. همچنین اضافه کردن ویژوالایزر صوتی به ویدیو پادکست میتواند تعامل شما را با مخاطب بیشتر کند.
زیرنویس پادکست
زیرنویس نه تنها باعث میشود که مخاطب شما درک بهتری از پادکست داشته باشد بلکه به بهبود سئوی یوتیوب هم کمک کرده و ویدیو پادکستهای شما بیشتر در جستجوها ظاهر میشود. ساخت زیرنویس سخت نیست و Clipchamp به راحتی برای شما زیرنویس میسازد.
نام و اطلاعات گویندگان
اطلاعاتی مثل نام گویندهها، تعاریف مهم پادکست و غیره باید به شکلی جذاب در پادکست نمایش داده شوند.
دکمه لایک و سابسکرایب
به کار بردن استیکر لایک و سابسکرایب یا آیکون زنگوله را در پایان پادکست خود هرگز فراموش نکنید.
لینک شبکه های اجتماعی
برای اینکه مخاطبان بدانند کجا و در کدام شبکه اجتماعی میتوانند شما را دنبال کنند، نام کاربری خود در آن شبکه را به صورت متحرک روی صفحه نمایش دهید. می توانید از GIF هم در کنار این نام استفاده کنید که جذابتر شود.
روش آپلود پادکست یوتیوب
در اینجا بررسی میکنیم که چطور یک پادکست در یوتیوب منتشر کنیم و برای دریافت فید RSS پادکست چه مراحلی را طی کنیم.
- در ابتدا روی Create، گزینه New podcast و سپس Submit RSS feed کلیک کنید.
- بعد از شما خواسته می شود که موافقت خود را با RSS Ingestion Tool اعلام کنید.
- در ادامه روی Next کلیک کنید و برای تایید حساب Send Code را انتخاب کنید.
- کد تایید ارسالی به ایمیل مربوط به فید RSS را در کادری که روبروی شما است وارد کرده و سپس Verify را انتخاب کنید.
- حال مشخص کنید که کدام قسمت از پادکست را قرار است در یوتیوب آپلود کنید. گزینههایی که دارید شامل موارد زیر است:
- همه بخشها: معمولا بیشتر پادکسترهای یوتیوب از این گزینه برای آپلود پادکست خود استفاده میکنند.
بخشهایی که از یک تاریخ مشخص منتشر شده: اگر به عنوان مثال برخی از بخشهای پادکست را قبلا به طور دستی آپلود کرده اید و الان تنها بخشی از آن را میخواهید بارگذاری کنید، از این گزینه استفاده کنید.
فقط قسمتهای آینده: اگر پیش از این همه بخشها را دستی آپلود کردهاید دیگر نیازی به بارگذاری مجدد نیست و این گزینه را انتخاب کنید.
یوتیوب فعلاً امکان Passthrough از طریق RSS را فراهم نکرده، بنابراین فایلهای صوتی روی سرورهای یوتیوب ذخیره میشوند.کلام آخر
یوتیوب پادکست یک فرصت عالی برای رشد تولیدکنندگان محتوا فراهم کرده است که بتوانند با ترکیب قدرت صدا و تصویر و با بهره گرفتن از پلتفرم وسیع یوتیوب، پادکست هایی با کیفیت تولید کنند و به مخاطبان زیادی دست پیدا کنند. با این حال، یوتیوب پادکست هنوز هم چالشها و محدودیتهایی مانند محدودیت تبلیغات دارد که البته با مدیریت درست و پیش گرفتن یک استراتژی موفق انتشار محتوا قابل چشم پوشی است.