دیوان ادز
02182801861

چگونه یوتیوبر شویم؟ | 11 تکنیک کاربردی برای یوتیوبر شدن

۱۴۰۳/۱۱/۳۰

فکر می‌کنید برای شروع فعالیت در یوتیوب به یک دوربین حرفه‌ای و استودیویی مجهز نیاز دارید؟ دوباره فکر کنید؛ چراکه در این مطلب قرار است به شما اثبات کنم که اشتباه می‌کنید!

چند روز پیش بود که برای آموزش زبان انگلیسی به یکی از دبستان‌های نزدیک محل کارم دعوت شده بودم. پس از اتمام آموزش و در میان گپ خودمانی که با بچه‌ها داشتم؛ همان سوال همیشگی را از آن‌ها پرسیدم؛ سوالی که از من و احتمالا خیلی از شماها هم پرسیده شده است. دوست دارید در آینده چکاره شوید؟ 

آتش‌نشان، خلبان و راننده کامیون جواب‌هایی بود که گرفتم. یوتیوبر اما گزینه‌ای بود که شاید توقع شنیدن آن را نداشتم. این جواب، پاسخی بود که مرا به فکر فرو برد. 

در واقع چندان هم جای تعجب ندارد؛ امروزه یوتیوبر شدن دیگر کار سختی نیست. یوتیوبرهایی مثل MRbeast یا کانال کومان در نمونه‌های ایرانی راه را برای کسب درآمد از این شبکه هموار کرده‌اند. 

اما چرا یوتیوب؟ گزینه‌هایی مثل داشتن آزادی شغلی، امکان کار از هر جا و پرداختن به علایق در کنار کسب درآمد، احتمالا دلایل پشت پرده پاسخ آن کودک به من و دیگر افراد علاقه‌مند به فعالیت در یوتیوب باشند. 

اما این بدین معنی است که یوتیوبر شدن آسان است؟ به هیچ وجه. 

یوتیوبر شدن را می‌توان شبیه به تبدیل شدن به یک موسیقیدان یا ورزشکار دانست. برخی از افراد می‌توانند در این مسیر موفق باشند؛ اما واقعیت این است که اکثرا در نهایت در جمع‌های خانوادگی ساز می‌زنند یا این که به جمع برنامه نویسان باشگاه نزدیک محل زندگی خود می‌پیوندند. در واقع فاکتورهایی مثل میزان علاقه‌مندی شما به حوزه‌ای که در آن فعالیت می‌کنید،‌ درک الگوریتم یوتیوب و نحوه کار آن و ساخت یک استراتژی اصولی، فاکتورهایی هستند که برای تبدیل شدن به یک یوتیوبر موفق به آن‌ها نیاز دارید.

چنانچه تصمیم خود را برای یوتیوبر شدن گرفته‌اید جای درستی آمده‌اید. در این مقاله یک سری از مهم‌ترین فاکتورها که حاصل کار موفق‌ترین یوتیوبرهای خارجی و ایرانی هستند را با هم بررسی می‌کنیم و به این سوال پاسخ می‌دهیم که چگونه می‌توانید به یک یوتیوبر موفق تبدیل شوید. پیشنهاد می‌کنم تا انتهای این مطلب همراه من باشید.

در ابتدا و قبل از صحبت در مورد هر چیزی اصلا باید ببینیم که اصطلاح یوتیوبر به چه کسی نسبت داده می‌شود.

در اینجا پیشنهاد می‌شود:

Static Image
تبلیغات یوتیوب

یوتیوب بزرگترین و پربازدیدترین موتور جستجوی ویدیویی جهان، روزانه میزبان میلیاردها بازدید کننده است. با تبلیغات یوتیوب، این فرصت را دارید تا مخاطبانتان را به راحتی پیدا کنید.

یوتیوبر کیست؟

یوتیوبر کسی است که در یوتیوب ویدئو ساخته و معمولا با هدف جذب مخاطبان، به اشتراک‌گذاری علایق و مهارت‌ها، سرگرمی و آموزش کاربران ویدئوهای خود را منتشر می‌کند. برخی از یوتیوبرها مثل Marques Brownlee (از یوتیوبرهای معروف حوزه تکنولوژی) نام خود را برای اسم کانال انتخاب می‌کنند. برخی از کانال‌ها مثل کومان (از معروف‌ترین کانال‌های یوتیوب فارسی) هم ترجیح می‌دهند از یک نام مستعار به عنوان اسم کانال خود استفاده کنند. 

یوتیوبرها معمولا مهارت‌هایی مثل ادیت ویدئو، استوری تلینگ (Storytelling)، پتانسیل پذیرش انتقاد مخاطبان و برقراری ارتباط را دارا هستند. منظور از برقراری ارتباط، تنها ارتباط با مخاطبان برای افزایش تعامل ویدئوها نیست؛ داشتن مهارت برقراری ارتباط برای ساخت کانکشن با برندها و جذب اسپانسر برای ویدئوها هم کاربرد دارد.

درآمد یوتیوبرها چقدر است؟

همان سوال قدیمی با پاسخی نه چندان مشخص!

درآمدی که یوتیوبرها می‌توانند از فعالیت در این شبکه داشته باشند به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. از جمله این فاکتورها می‌توان به تعداد بازدید ویدئوهای یوتیوب اشاره کرد. احتمالا تمام افرادی که به یوتیوب و کسب درآمد از آن علاقه‌مند هستند؛ به خوبی می‌دانند که هر چه بازدیدهای بیشتری از ویدئوهای یوتیوب خود بگیریم؛ درآمد ما از این شبکه بیشتر خواهد شد. اما چطور؟

اگر دوست دارید بدانید چگونه می‌توانید بازدید ویدئوهای خود در یوتیوب را افزایش دهید؛ پیشنهاد می‌کنم مقاله افزایش بازدید یوتیوب از وبلاگ دیوان را مطالعه کنید.  

دیگر گزینه تاثیرگذار در درآمد یوتیوب، مدل درآمدی است که یوتیوبرها از آن استفاده می‌کنند. عضویت در برنامه پارتنر یوتیوب (YPP) و کسب درآمد از نمایش تبلیغات بر روی ویدئوهای کانال، شناخته شده‌ترین گزینه درآمدی در یوتیوب است. اما گزینه‌های دیگری مثل ساخت ویدئوهای اسپانسری یا فروش مستقیم محصول هم دیگر گزینه‌های درآمدی هستند که یوتیوبرها در اختیار دارند. 

در اینجا پیشنهاد می‌شود:

درآمد هر 1000 بازدید یوتیوب چقدر است؟ | آپدیت 2025

اگر تمایل دارید با تمام گزینه‌های درآمدی یوتیوب و نحوه کسب درآمد از آن‌ها آشنا شوید؛ پیشنهاد می‌کنم مقاله کسب درآمد از یوتیوب از وبلاگ دیوان را نیز مطالعه کنید.   

فهمیدیم یوتیوبر کیست و با فاکتورهای تاثیرگذار در میزان درآمد یوتیوبرها هم آشنا شدیم؛ حالا چگونه می‌توانیم خودمان به یکی از آن‌ها تبدیل شویم؟ ادامه این مطلب را از دست ندهید!

11 تکنیک کاربردی یوتیوبر شدن

  1. مخاطبان هدف و حوزه فعالیت خود را مشخص کنید
  2. کانال یوتیوب خود را بسازید
  3. برای ساخت ویدئوها برنامه داشته باشید 
  4. بر روی خرید تجهیزات پیشرفته سرمایه‌گذاری کنید
  5. ویدئوهای باکیفیتی بسازید
  6. سئو یوتیوب را یاد بگیرید
  7. تایتل‌ و تامنیل‌ ویدئوها را بهینه کنید
  8. با مخاطبان خود تعامل داشته باشید
  9. ویدئوهای خود را در دیگر پلتفرم‌های مجازی پروموت کنید
  10. عملکرد ویدئوهای خود را رصد کنید
  11. کانال خود را مانیتایز کنید

اجازه دهید به بررسی هر یک از این تکنیک‌ها بپردازیم. 

1. مخاطبان هدف و حوزه فعالیت خود را مشخص کنید

یوتیوبر شدن از جهاتی شبیه به راه‌اندازی کسب‌وکار است. قبل از این که بتوانید از کانال خود درآمد داشته باشید؛ باید حوزه فعالیت خود را مشخص کرده و کاربران هدف را تعیین کنید.

حوزه فعالیت (niche) به موضوع کانال شما و حوزه‌ای که دوست دارید در آن فعالیت کنید مربوط می‌شود. در این مورد، فاکتورهایی مثل علاقه یا مهارت در یک حوزه خاص می‌تواند به شما در انتخاب نیچ کمک کند. 

در مورد مخاطبان هدف نیز باید به دنبال کاربرانی باشید که علایق مشابه با حوزه فعالیت شما دارند. در این مورد، می‌توانید با طرح کردن سوالات زیر یک دید کلی از نوع کاربرانی که باید هدف قرار دهید پیدا کنید: 

  • چه نوع افرادی علایق مرتبط با حوزه فعالیت شما دارند؟ 
  • کاربران هدف شما چه بازه سنی، جنسیت و زبانی دارند؟
  • هدف اصلی کانال شما چیست و محتوا شما چه مزیتی برای کاربران دارد؟ 

به عنوان مثال، اگر موضوع کانال شما در مورد آموزش دیجیتال مارکتینگ است؛ احتمالا کارآموزان و مدیران بازه سنی 20 تا 35 با علایقی در زمینه توسعه کسب‌وکار یا پیشرفت شغلی از جمله مخاطبان هدف شما باشند. 

اما برای پاسخ به سوالات بالا می‌توانید از آنالیز کانال رقبای خود استفاده کنید. بررسی کنید که آن‌ها در چه موضوعاتی ویدئو می‌سازند و بازخوردی که از سمت مخاطبان خود می‌گیرند چگونه است. 

همچنین در این مورد می‌تواند با پرسش از مخاطبان خودتان هم دیتاهای کاربردی پیدا کنید. به خصوص اگر در سایر شبکه‌های سوشال مدیا مثل اینستاگرام یا توییتر تعداد مخاطبان قابل توجهی داشته باشید. 

از آن‌ها بپرسید که دوست دارند در چه موضوعاتی ویدئو برایشان بسازید یا این که سوالات و چالش‌های شکل گرفته در ذهن مخاطبان را از آن‌ها سوال کرده و ویدئوهایی برای پاسخ به آن‌ها بسازید. ( این مورد به خصوص برای کانال‌های آموزشی کاربردی می‌باشد)

2. کانال یوتیوب خود را بسازید

پس از این که حوزه فعالیت خود را انتخاب کرده و ویژگی کاربرانی که قرار است ویدئوهای شما را ببینند مشخص کردید؛ وقت آن رسید است تا کانال یوتیوب خود را بسازید. بدین منظور:

  • با استفاده از اکانت گوگل خود، وارد سایت یوتیوب شوید. 
  • بر روی آیکون دوربین (گوشه بالا سمت راست) کلیک کرده و گزینه upload video را انتخاب کنید. 
  • عکس و اسم کانال خود را انتخاب کرده و بر روی create channel کلیک کنید. 
ساخت کانال یوتیوب 

چنانچه اکانت گوگل ندارید؛ ابتدا باید یک اکانت برای خود ساخته و سپس با وارد شدن در آن، اقدام به ساخت کانال یوتیوب کنید. توجه داشته باشید که با ساخت اکانت گوگل، به صورت پیش‌فرض اکانت یوتیوب نیز برای شما فعال می‌شود اما برای ساخت کانال باید با توجه به موارد بالا این کار را انجام دهید. 

پس از ساخت کانال، آن را وریفای کنید تا به قابلیت‌هایی مثل برگزاری لایو، آپلود ویدئوهای طولانی (بیشتر از 15 دقیقه) و تامنیل‌های شخصی‌سازی شده دسترسی پیدا کنید. برای این کار وارد سایت یوتیوب استودیو شده و این مسیر را طی کنید: 

Settings > Channel > Feature eligibility > Intermediate features

بر روی گزینه Verify phone number کلیک کنید تا وارد صفحه تایید شماره موبایل شوید. 

وریفای کردن کانال یوتیوب

در نهایت، کانال خود را شخص‌سازی کنید تا افرادی که وارد آن می‌شوند؛ به خوبی با کانال شما و موضوع آن آشنا شوند. در این مورد به این گزینه‌ها توجه کنید: 

  • بنر یوتیوب: بنر یوتیوب که با اسم YouTube art هم شناخته می‌شود؛ در کنار عکس پروفایل و تریلر کانال، اولین چیزی است که کاربرانی که تازه وارد کانال شما شده‌اند با آن مواجه می‌شوند. برای طراحی این عکس هم می‌توانید این کار را با استفاده از ابزارهایی مثل فتوشاپ انجام دهید و هم از تمپلیت‌های آماده Canva با توجه به تم کانال و موضوع آن استفاده کنید. 
  • ویدئو تریلر کانال: تریلر کانال یوتیوب، ویدئو کوتاهی است که در بالای پروفایل به کاربران نشان داده می‌شود. در کنار این که این ویدئو طراحی شده است تا در آن توضیح خلاصه‌ای از کانال و چیزی که کاربران قرار است با آن مواجه شوند به آن‌ها بدهید؛ برخی از یوتیوبرها از آن برای نمایش ویدئوهای تاپ کانال خود برای گرفتن بازدید بیشتر استفاده می‌کنند.
بنر و تریلر کانال یوتیوب 

3. برای ساخت ویدئوها برنامه داشته باشید 

حالا که کانال یوتیوب خود را راه‌اندازی کرده‌اید؛ وقت آن است تا ویدئوهایی برای به اشتراک‌گذاری با اولین سابسکرایبرهای خود بسازید. 

در این پروسه و به خصوص در ابتدای کار، ممکن است وسوسه «خب حالا که یه ویدئو آپلود کردم؛ بذار وقتی حال داشتم یکی دیگه هم آپلود می‌کنم» سراغ شما هم بیاید. این وسوسه گریبان‌گیر همه یوتیوبرها شده است و خب؛ این کار را نکنید! این مهم‌ترین توصیه من به شما در این مورد است. 

این که یک برنامه منظم برای آپلود ویدئوهای خود داشته باشید (مثلا هفته‌ای یا هر ده روز یک ویدئو)؛ در کنار تعیین انتظار مخاطبان برای دیدن ویدئو در زمان‌های مشخص، زمان مناسبی به شما می‌دهد تا بدون خستگی اقدام به تولید محتوای مداوم کنید. 

اما در این مورد، ممکن اسن سوال برایتان پیش بیاید که هر چند وقت یکبار باید در یوتیوب ویدئو بگذاریم؟ 

هفته‌ای یک ویدیو لانگ (طولانی) همراه با دو یا سه ویدئو Short (کوتاه) گزینه مناسبی است. اما بدیهی است که هر چه ویدئوهای بیشتری در یوتیوب آپلود کنید؛ شانس شما برای افزایش سابسکرایبرها افزایش می‌یابد. 

در اینجا پیشنهاد می‌شود:

روش‌های افزایش سابسکرایب یوتیوب | 2025

اما اگر برای تولید محتوای یوتیوب ایده‌ای ندارید؛ می‌توانید از این گزینه‌ها به منظور ایده‌گیری برای ساخت ویدئو استفاده کنید:

  • از سرچ یوتیوب برای پیدا کردن ترندهای حوزه فعالیت خود و پیدا کردن موضوع برای ساخت ویدئو استفاده کنید. 
  • از محتواهای کانال استفاده دوباره کنید. به عنوان مثال، اگر در یوتیوب پادکست تولید می‌کنید؛ می‌توانید از آن ویدئو هم بسازید. 
  • در شبکه‌هایی مثل توییتر یا اینستاگرام فعال باشید و بررسی کنید که مخاطبان حوزه فعالیت شما در مورد چه موضوعاتی صحبت می‌کنند. 
  • کانال رقبای خود را آنالیز کرده، بررسی کنید که در مورد چه موضوعاتی صحبت می‌کنند و شما چگونه می‌توانید ویدئوهای جذابی در مورد آن موضوعات بسازید.
  • لیستی از سوالات و یا اشتباهاتی که در ابتدای کار خود داشتید تهیه کرده و یک طوفان فکری برای رسیدن به ایده‌‌های ساخت ویدئو یوتیوب با استفاده از این لیست ایجاد کنید. 

4. بر روی خرید تجهیزات پیشرفته سرمایه‌گذاری کنید

شاید باور نکنید؛ اما یوتیوبرهای زیادی هستند که در ابتدای کار و قبل از این که حتی 1 دلار از یوتیوب درآمد داشته باشند، ده‌ها میلیون هزینه خرید دوربین‌های حرفه‌ای و ساخت یک استودیو مجهز می‌کنند. این کار نه عقلانی است و نه توصیه من به شما!

این توصیه من به شماست: 

واقعیت این است که امروزه اسمارت فون‌هایی که همه ما از آن‌ها استفاده می‌کنیم به دوربین‌ها و میکرفون‌های باکیفیتی مجهز هستند که در ابتدای کار برای یوتیوبر شدن کافی می‌باشند. به خصوص اگر به Vloging و ساخت ویدئو از زندگی روزمره خود علاقه داشته باشید.

اما پس از مدتی که در یوتیوب فعالیت کرده و از آن درآمد کسب کردید؛ خرید یک دوربین DSLR همراه با یک میکروفون که کیفیت بهتری از ویدئوها را در اختیار شما قرار دهند، می‌تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد. 

بسیاری از یوتیوبرها از محیط خانه خود، استودیوهای آماده و یا فضای باز به عنوان لوکیشن ضبط ویدئوهای یوتیوب استفاده می‌کنند. اما بسیاری هم این کار را نمی‌کنند. 

داشتن استودیو شخصی از دیگر گزینه‌هایی است که می‌تواند به شما در بهبود کیفیت ویدئوهای یوتیوب کمک کند. این گزینه‌ها تجهیزاتی هستند که می‌توانید در استودیو خود داشته باشید: 

  • دوربین
  • میکروفون 
  • سه پایه برای این که بتوانید دوربین و میکروفون خود را ثابت نگه دارید
  • رینگ لایت 
  • دکور مناسب با توجه به موضوع و حال و هوای کانال 

برای تامین منبع نور، ترجیحا سعی کنید از نور طبیعی خورشید استفاده کنید؛ اما گزینه‌هایی مثل رینگ لایت هم می‌توانند نور مورد نیاز برای تهیه ویدئوهای با کیفیت را در اختیار شما قرار دهد.

باز هم تاکید می‌کنم؛ ساخت استودیو شخصی و استفاده از تجهیزات حرفه‌ای زمانی منطقی به نظر می‌رسد که شما با یوتیوب و چالش‌های تولید محتوا در آن آشنا شده و از این شبکه درآمد داشته باشید.

چنانچه می‌خواهید بیشتر در مورد تجهیزات مورد نیاز برای ساخت ویدئو در یوتیوب بدانید؛ پیشنهاد می‌کنم مقاله تجهیزات مناسب یوتیوب را مطالعه کنید.

5. ویدئوهای باکیفیتی بسازید

اجازه دهید با هم صادق باشیم! امروزه استانداردها برای محتوای ویدئویی بالا رفته است و ساخت ویدئوهای با کیفیت پایین می‌تواند از دیده شدن کانال شما توسط کاربران جلوگیری کند. وجود گزینه‌های مختلف برای انتخاب همراه با عادی شدن تماشا ویدئوها با کیفیت بالا (حداقل Full HD)، ادیت ویدئوهای یوتیوب را به یکی از مهم‌ترین مهارت‌های لازم برای یوتیوبر شدن تبدیل کرده است. 

برخی از یوتیوبرها کار ادیت ویدئوهای خود را به دست ادیتور می‌سپارند. توصیه من اما در این مورد به شما این است که این کار را خودتان انجام دهید. چراکه شما به عنوان یوتیوبر، اشراف خیلی بیشتری بر روی ویدئو خود داشته و خیلی راحت‌تر می‌توانید چیزی که در ذهن دارید را در ادیت آن پیاده کنید. 

احتمال آن خیلی کم است که چندین ویدئو اولی که می‌سازید بهترین ویدئوهای شما باشند. اما ساخت ویدئو هم مثل هر مهارت دیگری است. هرچه بیشتر تمرین کنید؛ ویدئوهای شما ساده‌تر و حرفه‌ای‌تر به نظر می‌رسند. 

6. سئو یوتیوب را یاد بگیرید

شاید قابلیت‌هایی مثل ویدئوهای Short، یوتیوب را به شکل یک پلتفرم سوشال مدیا به کاربران معرفی کرده باشند؛ اما یوتیوب در ماهیت خود یک موتور جست‌وجو است. موتور جست‌وجویی قوی! و درست مثل تمام موتورهای جست‌وجو دیگر، یوتیوب نیز الگوریتم خاص خود برای نشان دادن مرتبط‌ترین ویدئوها به کوئری کاربران را دارد. 

وقتی که کاربران چیزی را در یوتیوب سرچ می‌کنند؛ الگوریتم این شبکه لیستی از ویدئوهای مرتبط را به آن‌ها نمایش می‌دهد. سئو یوتیوب استراتژی است که شانس دیده شدن ویدئوهای شما در این لیست (و حتی بهتر و در بالای این لیست) را افزایش می‌دهد. در این مورد می‌توانید از این تکنیک‌ها استفاده کنید: 

  • استفاده از کلمات کلیدی در تایتل و دیسکریپشن ویدئو 
  •  استفاده از هشتگ و تگ‌های مرتبط با موضوع ویدئو 
  • دسته‌بندی ویدئوها در گزینه‌های پیشنهادی یوتیوب 

این مورد یکی از مثال‌های خوب در بحث سئو یوتیوب است که در آن کلمه کلیدی “Home Gym” هم در تایتل و هم در دیسکریپشن ویدئو آورده شده است:

استفاده از کلمه کلیدی در تایتل و دیسکریپشن ویدئو یوتیوب 

اگر دوست دارید بیشتر با سئو یوتیوب و ترفندهای آن آشنا شوید؛ پیشنهاد می‌کنم مقاله سئو یوتیوب چیست از وبلاگ دیوان را مطالعه کنید. 

7. تایتل‌ و تامنیل‌ ویدئوها را بهینه کنید

در یوتیوب، نرخ کلیک (Click-through rate) یکی از مهم‌ترین معیارها است که تعداد کلیک‌های انجام شده بر روی یک ویدئو را نشان می‌دهد. هر چه تعداد کلیک‌های یک ویدئو بیشتر باشد؛ یعنی افراد بیشتری آن را دیده‌اند. البته توجه داشته باشید برای این که الگوریتم یوتیوب یک کلیک بر روی ویدئو را به عنوان یک بازدید در نظر بگیرید؛ کاربران باید حداقل 30 ثانیه از آن ویدئو را دیده باشند.

وقتی که صحبت از نرخ کلیک در یوتیوب به میان می‌آید؛ دو فاکتور اصلی هستند که در تصمیم‌گیری کاربران برای کلیک بر روی یک ویدئو تاثیر می‌گذارند:

  • تایتل ویدئو: که شامل کلمه کلیدی شده و نوعی حس کنجکاوی در کاربران ایجاد می‌کند تا بر روی ویدئو شما کلیک کنند. در مثال پایین نمونه خوبی داریم که در آن کلمه کلیدی “wake up early” در تایتل ویدئو استفاده شده و با طرح کردن یک سوال، دلیلی برای کلیک به مخاطبان می‌دهد. 
  • تامنیل ویدئو (YouTube thumbnail): فرقی نمی‌کند که در نتایج سرچ باشد یا هوم یوتیوب، تامنیل ویدئو اولین چیزی است که کاربران با دیدن ویدئو شما به آن توجه می‌کنند (حتی زودتر از تایتل). بنابراین بدیهی است که عکسی به عنوان پیش‌نمایش ویدئوهای خود انتخاب کنید که به خوبی توجه کاربران را به خود جلب کند. در همین مثال می‌بینیم که تامنیل ویدئو شامل عکس یک فرد در حال بیدار شدن از خواب در نزدیکی ظهر و 6 صبح می‌شود. این عکس به خوبی پیام فایده زود بیدار شدن و چیزی که یوتیوبر قرار است در ویدئو خود در مورد آن صحبت کند را به مخاطبان منتقل می‌کند. 
نمونه تایتل و تامنیل خوب یوتیوب 

8. با مخاطبان خود تعامل داشته باشید 

دوست صمیمی و دوست معمولی. احتمالا اگر بخواهید آخر هفته خود را در کنار دوستانتان بگذرانید؛ گزینه دوم انتخاب شما باشد. اینطور نیست؟ در واقع ساختار ذهنی ما به گونه‌ای شکل گرفته است که در چنین شرایطی ترجیح می‌دهیم در کنار افرادی باشیم که آشنایی و صمیمیت بیشتری با آن‌ها احساس می‌کنیم. 

در یوتیوب نیز این ساختار وجود دارد. اگر دقت کرده باشید؛ بیشتر زمانی که در یوتیوب می‌گذارنید صرف دیدن ویدئوهای یک سری یوتیوبر‌های خاص می‌شود و کمتر تمایل دارید با یوتیوبرهای جدید آشنا شوید (مگر این که موضوع ویدئو آن‌های خیلی جذاب باشد). بدین منظور باید نحوه تعامل مخاطبان با کانال خود را به گونه‌ای جلو ببرید که به دوستان صمیمی مجازی آن‌ها تبدیل شوید. 

الگوریتم یوتیوب عاشق تعامل است. وقتی که کاربران قسمت زیادی از ویدئو شما را می‌بینند و فاکتوری به اسم واچ تایم (Watch time) را در کانال شما افزایش می‌دهند یا این که همیشه منتظر انتشار ویدئوهای شما هستند؛ الگوریتم یوتیوب ویدئوهای شما را به تعداد افراد بیشتری نشان می‌دهد.

 نتیجه؟ تعداد بازدید‌ ویدئوهای شما افزایش پیدا می‌کند؛ افراد بیشتری کانال شما را سابسکرایب می‌کنند و نهایتا درآمد شما از یوتییوب افزایش پیدا می‌کند. 

اما چگونه می‌توانید تعامل مخاطبان با ویدئوهای یوتیوب خود را افزایش دهید؟ این گزینه‌ها برخی از ایده‌های ساده در این مورد هستند: 

  • برگزاری مسابقه و اهدای جایزه به مخاطبان (Giveaway)
  • پرسیدن سوال از کاربران در ویدئو و درخواست از آن‌ها برای پاسخ دادن در کامنت‌ها 
  • ساخت پلی لیست در کانال که کاربران پس از دیدن یک ویدئو مستقیما یک ویدئو دیگر را ببینند

فارغ از این که چه سوالی از بازدیدکنندگان ویدئوهای خود می‌پرسید؛ یک CTA (یا به صورت گفتاری در ویدئو یا انداسکرین‌های یوتیوب) در پایان ویدئو خود داشته باشید. مثلا از آن‌ها بخواهید تا یکی دیگر از ویدئوهای کانال شما را تماشا کنند. 

این مورد باعث می‌شود تا مخاطبان به جای کلیک بر روی ویدئو یوتیوبرهای دیگر، با محتواهای بیشتری از کانال شما تعامل داشته باشند. 

9. ویدئوهای خود را در دیگر پلتفرم‌های مجازی پروموت کنید

یوتیوب یکی از بهترین شبکه‌ها برای ساخت قبیله مخاطبان است؛ اما نتیجه ‌گیری از آن در حالت عادی ( ویدئو ساختن و منتشر کردن فقط در یوتیوب) می‌تواند طولانی باشد. از طرفی دیگر سئو یوتیوب هم درست مثل سئو سایت، استراتژی است که برای به ثمر نشستن نیاز به زمان دارد. 

استفاده از سایر پلتفرم‌های مجازی برای پروموت کردن ویدئوهای یوتیوب، از گزینه‌های کاربردی است که با استفاده از آن می‌توانید تعداد سابسکرایبرهای کانال خود را افزایش داده و بازدیدهای بیشتری برای کانال خود بگیرید. به عنوان مثال، اگر تعداد فالوورهای زیادی در اینستاگرام دارید؛ می‌توانید با تهیه یک نسخه کوتاه از ویدئو اصلی خود، آن را در این شبکه منتشر کرده و به فالوورهای خود بگویید که می‌توانند نسخه کامل ویدئو را در یوتیوب مشاهده کنند. وقتی که کاربران را به بازدید از کانال خود و ویدئوهای آن دعوت کردید؛ از آن‌ها بخواهید تا برای دیدن ویدئوهای بیشتر کانال شما را سابسکرایب کنند. 

یا اگر در کنار تولید محتوای ویدئویی پادکست هم می‌سازید؛ می‌توانید آن را در پلتفرم‌های مثل Spotify یا Castbox منتشر کرده و قبل از شروع هر اپیزود، به کاربران بگویید که می‌توانند با مشاهده نسخه ویدئویی این پادکست در یوتیوب، تجربه بهتری از موضوعی که قرار است در مورد آن صحبت کنید داشته باشند. 

جو روگان و پادکست معروف او (joe rogan experience) از نمونه‌های خوب در این مورد است که هم از یوتیوب و هم از پلتفرم‌های انتشار پادکست برای به اشتراک‌گذاری محتوا خود استفاده می‌کند.

نمونه پروموت ویدئو یوتیوب در سایر پلتفرم‌های مجازی

10. عملکرد ویدئوهای خود را رصد کنید

یوتیوبرهای موفق به خوبی می‌داند که مخاطبانشان چه علایقی دارند و بیشتر از چه مدل‌ محتواهایی استقبال می‌کنند. اگر به تازگی وارد مسیر یوتیوبر شدن شده و تعداد مخاطبان کافی ندارید که مستقیما از آن‌ها در این مورد سوال کنید؛ دیتاهایی که خود یوتیوب به شما می‌دهد بهترین گزینه برای شما است. 

یوتیوب استودیو از ابزارهایی است که توسط خود گوگل طراحی شده و این امکان را به یوتیوبرها می‌دهد تا نحوه تعامل کاربران با ویدئوهای خود را مشاهده کنند. به هنگام رصد نحوه تعامل کاربران با ویدئوهای خود به این موارد توجه کنید: 

  • Top videos: پربازدید‌ترین ویدئوهای شما در بازه زمانی که گزارش به شما نشان داده می‌شود. 
  • Impressions click-through rate: درصد افرادی که تامنیل ویدئو شما را دیده و تصمیم گرفته‌اند بر روی ویدئو کلیک کنند. 
  • Average view duration: کاربران قبل از بستن ویدئو چقدر از آن را مشاهده کرده‌اند. 
  • Traffic source: از کجا مخاطبان ویدئو شما را پیدا کرده‌اند. (تب سرچ، پلی لیست یا ویدئوهای پیشنهادی یوتیوب)
  • Top YouTube search terms: عبارت و کلمه‌هایی که اغلب، کاربران از آن‌ها برای پیدا کردن ویدئوهای شما استفاده کرده‌اند. 

از این دیتاها استفاده کنید و سعی کنید قبل از این که ترندها توسط همه افراد دیده و استفاده شوند آن‌ها را شناسایی کنید. 

بیایید این کانسپت را با یک مثال جلو ببریم و بگوییم که شما یک یوتیوبر حوزه ورزش و تناسب اندام هستید. بازدید ویدئو “5 وعده غذایی برای عضله‌سازی” شما 46 درصد کاهش داشته اما ویدئو “چالش 180 روزه چربی‌سوزی” شما با افزایش 600 درصدی بازدید مواجه شده است. این یک سیگنال واضح از این است که در حال حاضر مخاطبان شما ترجیح می‌دهند ویدئوهایی در مورد کاهش وزن ببینند. 

با برنامه‌ریزی محتواهای یک ماه آینده در این موضوع می‌توانید ویدئوهایی بسازید که می‌دانید از طرف مخاطبان تعامل می‌گیرند. 

اما این موارد تنها چند گزینه بودند که می‌توانستید از آن‌ها برای بررسی عملکرد ویدئوهای خود استفاده کنید. چنانچه تمایل دارید با گزینه‌های بیشتری در این مورد آشنا شوید؛ پیشنهاد می‌کنم راهنمای آنالیز کانال یوتیوب از وبلاگ دیوان را مطالعه کنید.

11. کانال خود را مانیتایز کنید

تمام 10 ترفندی که تا به اینجای مقاله با هم بررسی کردیم؛ به گونه‌ای طراحی شده‌اند که با اجرای مو به مو آن‌ها می‌توانید قدم‌های محکمی در مسیر یوتیوبر شدن بردارید. اما من حداقل یوتیوبری را نمی‌شناسم که در کار خود موفق بوده اما از این شبکه درآمد نداشته باشد. 

کسب درآمد از یوتیوب گزینه‌ای است که این امکان را به شما می‌دهد تا یوتیوبر شدن را به چشم یک حرفه ببینید و در طولانی مدت هم از لحاظ مالی و هم از لحاظ روانی، توانایی لازم برای ادامه دادن کار خود را داشته باشید. 

در یوتیوب، می‌توانید از این گزینه‌ها به منظور درآمدزایی استفاده کنید: 

  • نمایش تبلیغات بر روی ویدئوها:  گزینه‌ای که احتمالا کسب درآمد از یوتیوب را با آن شناخته باشید. در این مدل درآمدی، با عضویت در برنامه پارتنر یوتیوب (YPP) می‌توانید از نمایش تبلیغ بر روی ویدئوهای خود از یوتیوب درآمد داشته باشید. برای عضویت در این برنامه، به حداقل 1000 سابسکرایبر و 4000 ساعت واچ تایم عمومی در یک سال اخیر  (یا 10 میلیون بازدید ارگانیک ویدئوهای Short در 90 روز گذشته) نیاز دارید.
  • ساخت ویدئوهای اسپانسری: امروزه بسیاری از برندها ترجیح می‌دهند با یوتیوبرهای مختلف به منظور پروموت محصولات و یا خدمات خود همکاری کنند. همکاری که از آن با نام اینفلوئنسر مارکتینگ یاد شده و یوتیوب هم یکی از بهترین شبکه‌ها بدین منظور می‌باشد. در این گزینه درآمدی می‌توانید در ازای معرفی محصولات و یا خدمات برندهای مختلف به مخاطبان کانال خود، از آن‌ها هزینه دریافت کرده و بدین ترتیب از یوتیوب درآمد داشته باشید. 
  • فروش مستقیم محصولات یا خدمات: اما وقتی که می‌توانید محصولات برندهای مختلف را تبلیغ کنید؛ چرا این کار را برای برند خودتان انجام ندهید. فروش مستقیم محصول یا خدمات از جمله گزینه‌های درآمدی محبوب در میان یوتیوبرها است و این امکان را برای آن‌ها فراهم می‌کند تا برند شخصی خود را ساخته و محصولات و یا خدمات آن را به مخاطبان خود معرفی کنند. 

گزینه‌های دیگری مثل افیلیت مارکتینگ و کسب درآمد از طریق حمایت طرفداران نیز در یوتیوب وجود دارند که در مقاله کسب درآمد از یوتیوب کاملا آن‌ها را توضیح داده‌ام. 

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد مانیتایز کردن کانال یوتیوب کسب کنید؛ پیشنهاد می‌کنم مقاله مانیتایز شدن یوتیوب از وبلاگ دیوان را نیز مطالعه کنید.

در حال حاضر مهم‌ترین منبع درآمدی یوتیوبرهای ایرانی از محل نمایش تبلیغات بر روی ویدئوها است. اما این درآمد از کجا حاصل می‌شود؟ از هزینه تبلیغات کسب‌وکارهایی که در یوتیوب تبلیغ می‌کنند؛ هزینه‌ای که قاعدتا برای نمایش تبلیغات به ایرانی‌ها در نظر گرفته نشده است. (چون مشتریان آن‌ها ایرانی‌ها نیستند)

اما ما باز هم در یوتیوب تبلیغ می‌بینیم؛ این طور نیست؟ در واقع با استفاده کاربران ایرانی از VPN، یوتیوب IP این کاربران را در دیگر نقاط جهان نشان داده و در نتیجه تبلیغات به ما نشان داده می‌شود. مطمئنم شما هم بارها با تبلیغاتی به زبان آلمانی در یوتیوب مواجه شده باشید.

تنها دلیل امکان کسب درآمد از تبلیغات برای یوتیوبرهای فارسی، استفاده کاربران ایرانی از VPN است. برای همین است که اگر روزی فیلترینگ یوتیوب برداشته شود؛ این احتمال وجود دارد که یوتیوبرهای فارسی دیگر نتوانند از گزینه نمایش تبلیغات بر روی ویدئوها درآمد داشته باشند.

البته این احتمال نیز وجود دارد که گوگل مثل نمایش تبلیغات سرچ به کاربران ایرانی، همچنان تبلیغات یوتیوب را به IPهای داخل ایران نیز نمایش دهد. در این صورت یوتیوبرهای فارسی همچنان می‌توانند از گزینه نمایش تبلیغات به عنوان یک منبع درآمدی در یوتیوب استفاده کنند.

مسیر یوتیوبر شدن از همینجا شروع می‌شود 

به خاطر داشته باشید! تبدیل شدن به یک یوتیوبر موفق فقط در مورد افزایش تعداد بازدید‌های ویدئو و سابسکرایبرهای کانال نیست؛ به اشتراک گذاشتن علاقه، ساخت رابطه سازنده با دیگر افراد و رشد فردی از دیگر فاکتورهای مهم این ماجراجویی است. 

توصیه آخر من در این مقاله به شما این است که ثابت قدم باشید، خلاقیت خود را چاشنی کار ساخت ویدئوها کنید و مهم‌تر از همه، سعی کنید همیشه از این مسیر لذت ببرید. چراکه هر کانال موفقی روزی با یک ویدئو معمولی کار خود را شروع کرده است. 

عرفان یوسفیان کارشناس تولید محتوای دیوان عرفان یوسفیان

حقیقت اینه که هر یوتیوبر موفقی که میشناسیم؛ یه روزی کلی سوال تو ذهنش داشته و کارش رو بدون هیچ بازدید یا سابسکرایبری شروع کرده. سوالم ازت اینه که چرا تو نتونی این کار رو انجام بدی؟

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها