دیوان ادز
02182801861

کانتنت آیدی یوتیوب چیست؟ | تمام چیزی که باید بدانید

۱۴۰۳/۱۱/۱۶

تا به حال برایتان سوال شده است که یوتیوب چگونه محتوای دارای حق کپی‌رایت را در ویدئوها تشخیص می‌دهد؟ این مقاله را از دست ندهید!

به عنوان یک یوتیوبر، آیا تا به حال پیش آمده است که با اخطار کپی‌رایت بر روی ویدئوهای خود مواجه شوید؟ یا تا به حال به این فکر کردید که ممکن است کسی در این این پلتفرم،‌ از محتوایی که شما تولید کرده‌اید بدون اجازه شما استفاده کرده باشد؟ 

این جا جایی است که پای کانتنت آیدی یوتیوب به میان می‌آید. سیستمی هوشمند که طراحی شده است تا از حق کپی‌رایت محتواهای تولید شده توسط تولید کنندگان محتوا در یوتیوب محافظت کند. 

در مقاله امروز از وبلاگ دیوان به این سوالات پاسخ می‌دهیم: 

  • کانتنت آیدی چیست؟
  • چگونه می‌توانیم از آن استفاده کنیم؟
  • در صورت دریافت اخطار کانتنت آیدی از چه راه‌حل‌هایی می‌توانیم استفاده کنیم؟
  • چگونه اخطار کانتنت آیدی را دریافت نکنیم؟

پیشنهاد می‌کنم تا انتهای این مطلب با من همراه باشید. 

کانتنت آیدی یوتیوب چیست؟ 

کانتنت آیدی سیستم هوشمند یوتیوب است که تک تک ویدئوهای آپلود شده در یوتیوب را بررسی می‌کند تا از عدم وجود محتوای کپی‌رایت در آن‌ها مطمئن شود. اگر کانتنت آیدی محتوای کپی‌رایت را در ویدئویی تشخیص دهد؛ آن را نشانه گذاری کرده (در اصطلاح فِلَگ می‌کند)، به صاحب حق کپی‌رایت آن محتوا اطلاع می‌دهد و همچنین گزینه‌هایی که برای برخورد با این شرایط در اختیار دارند را به آن‌ها یادآوری می‌کند. که در ادامه این مطلب، این گزینه‌ها را با هم بررسی می‌کنیم. 

در اینجا پیشنهاد می‌شود:

Static Image
تبلیغات یوتیوب

یوتیوب بزرگترین و پربازدیدترین موتور جستجوی ویدیویی جهان، روزانه میزبان میلیاردها بازدید کننده است. با تبلیغات یوتیوب، این فرصت را دارید تا مخاطبانتان را به راحتی پیدا کنید.

کانتنت آیدی چگونه کار می‌کند؟ 

کانتنت آیدی دیتابیس بزرگی از ویدئوها و موسیقی‌ها دارد که توسط افراد دارای حق کپی‌رایت در آن ذخیره شده است. با استفاده از این دیتابیس، کانتنت آیدی تمام ویدئوهای آپلود شده در یوتیوب را بررسی کرده و اگر اثر دیجیتالی از محتواهای دارای حق کپی‌رایت در ویدئوها پیدا کند؛ یک اخطار کانتنت آیدی (Content ID claim) برای آن ویدئو ارسال می‌کند. بسته به تنظیمات ابزار کانتنت آیدی صاحب حق کپی‌رایت، این اخطار می‌تواند به یکی از این 3 نتیجه منجر شود: 

  • مسدود کردن تماشای ویدئو توسط کاربران یوتیوب 
  • کسب درآمد از ویدئو با نمایش تبلیغ بر روی آن 
  • دسترسی به دیتاهای بازدیدکنندگان ویدئو

این موارد گزینه‌هایی هستند که صاحبان حق کپی‌رایت در اختیار دارند. 

توجه داشته باشید که هر کدام از این 3 گزینه می‌تواند بسته به مناطق جغرافیایی مختلف، به صورت متفاوت هم اعمال شوند. به عنوان مثال، یک ویدئو می‌تواند در یک منطقه جغرافیایی بلاک شده و در یک منطقه جغرافیایی دیگر مانیتایز شود. 

اما صحبت از ابزار کانتنت آیدی شد. اجازه دهید بررسی کنیم که یوتیوب به چه کانال‌هایی این دسترسی را می‌دهد.

چه افرادی می‌توانند از کانتنت آیدی استفاده کنند؟ 

یوتیوب دسترسی ابزار کانتنت آیدی را به همه افراد نمی‌دهد. معمولا صاحبان محتوایی که دارای حجم قابل توجهی از آثار اورجینال هستند می‌توانند از این ابزار استفاده کنند. گزینه‌هایی مثل:

  • استودیوهای نشر موسیقی
  • استودیوهای فیلم یا سریال‌ سازی
  • شرکت‌های توسعه دهنده گیم
  • تولیدکنندهای محتوایی که با هیچ یک از این شرکت‌ها همکاری نداشته اما دارای حجم قابل توجهی از آثار اورجینال هستند.

نکته: به این موضوع توجه داشته باشید که بنا به دلایل مختلفی مثل سطح بالای دانش در حوزه قوانین کپی‌رایت یوتیوب که در استفاده از ابزار کانتنت آیدی موردنیاز است و یا شرایطی که در بخش بعدی این مقاله به آن‌ها اشاره می‌کنیم؛ یوتیوب معمولا دسترسی ابزار کانتنت آیدی را به شرکت‌های طرف سومی که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم می‌دهد.

شرایط لازم برای دریافت ابزار کانتنت آیدی

یوتیوب برای ارائه دسترسی به ابزار کانتنت آیدی معیارهای سختگیرانه‌ای دارد. این موارد برخی از این معیارها هستند:

1. صاحبان حق کپی‌رایت باید حق استفاده انحصاری از محتوای اورجینال را داشته باشند

 به عنوان دارنده حق کپی‌رایت، باید حق استفاده اختصاصی یکی از محتواهای زیر را داشته باشید: 

  • موسیقی: آلبوم،‌ تک آهنگ یا موسیقی متن 
  • ویدئو: فیلم‌های سینمایی، سریال‌های تلویزیونی، انیمیشن‌ها یا دیگر محتواهای ویدئویی که به صورت حرفه‌ای تولید شده باشند. 
  • تصویر یا محتواهای ویژوال: آثار هنری،‌ محتواهای گرافیکی یا اِلِمان‌های طراحی گرافیکی که در ویدئوها استفاده می‌شوند. 

نکته: تولید حرفه‌ای محتوای ویدئویی معمولا به ویدئوهایی نسبت داده می‌شود که کیفیت بالایی داشته، به هدف تجاری سازی و پخش عمومی تولید می‌شوند. این مورد مهم است؛ چراکه کانتنت آیدی طراحی شده است تا از حق کپی‌رایت محتواهایی حفاظت کند که دارای ارزش مارکت مشخصی بوده و احتمال مواجه شدن آن‌ها با مشکلات کپی‌رایت بالا می‌باشد. 

2. نقض مکرر حق کپی‌رایت داشته باشید

یوتیوب افرادی که محتواهای اورجینال آن‌ها به صورت مکرر در یوتیوب توسط دیگران آپلود می‌شوند را در لیست اولیوت‌های خود برای ارائه ابزار کانتنت آیدی قرار می‌دهد. به تعریفی دیگر، اگر محتوای اورجینالی دارید که به ندرت در یوتیوب توسط دیگر تولیدکنندگان محتوا استفاده می‌شود؛ احتمالا واجد شرایط دریافت ابزار کانتنت آیدی نباشید. در واقع سوءاستفاده منظم و گسترده از یک محتوای اورجینال از فاکتورهای کلیدی در تعیین واجد شرایط بودن یک فرد یا سازمان برای دسترسی به ابزار کانتنت آیدی است. 

در این مورد، داشتن سابقه ارسال زیاد درخواست Takedown یا حذف ویدئو می‌تواند به شما کمک کند. این مورد، یکی از دلایلی است که یوتیوب ترجیح می‌دهد به جای کار کردن با تولیدکنندها به صورت تکی، با موسسات و ناشران کار کند. چراکه احتمال این که یک موسسه نشر موسیقی به عنوان مثال، درگیری بیشتری در مورد قوانین کپی‌رایت یوتیوب داشته باشد خیلی بیشتر از یک تولیدکننده محتوا تکی می‌باشد.

3. مدارک لازم برای اثبات مالکیت خود را داشته باشید

متقاضیان باید بتوانند مدارک لازم برای اثبات این که مالک اصلی حق کپی‌رایت یک محتوا هستند را به یوتیوب ارائه کنند. مدارکی مثل: 

  • سند رسمی مالکیت محتوا یا مدارک قابل استنادی که از سمت مراکز ارائه حق کپی‌رایت صادر می‌شوند. به عنوان مثال قراردادی که با موسسه‌های نشر موسیقی دارید؛ می‌تواند به عنوان مدرکی قابل استناد در این مورد باشد.
  • مجوزهای انحصاری که حقوق کامل شما نسبت به مالکیت محتوا را بیان می‌کنند. 
  • در صورت وجود، توافق‌نامه‌های توزیع محتوا (در صورتی که محتوا اصلی را خودتان تولید نکرده باشید؛ اما حق توزیع آن به شما داده شده باشد)

4. حجم قابل توجهی از محتوا داشته باشید

به طور معمول، یوتیوب ابزار کانتنت آیدی را تنها در اختیار کسب‌وکارها، شرکت‌های سازنده فیلم و موسیقی و تولیدکنندگان محتوا بزرگی قرار می‌دهد که حجم قابل توجهی از محتواهای اورجینال را در اختیار دارند. بعید نیست؛ اما احتمال آن خیلی کم است که تولیدکنندگان محتوا با پورتفولیو محدود بتوانند واجد شرایط استفاده از این ابزار شوند. 

5. سعی در سوءاستفاده از سیستم کانتنت آیدی نداشته باشید 

ابزار کانتنت آیدی برای آن دسته از افراد طراحی شده است که با حس مسئولیت تصمیم به استفاده از آن دارند. توجه داشته باشید که سوءاستفاده از این ابزار مثل ارسال کلیم‌های نامعتبر می‌تواند جریمه و نهایتا از دست دادن دسترسی به این ابزار را برای شما به همراه داشته باشد. 

در این مورد پیشنهاد می‌کنم درک شفافی از قوانین کپی‌رایت یوتیوب پیدا کنید. 

6. قوانین یوتیوب را رعایت کنید 

اگر به دنبال استفاده از ابزار کانتنت آیدی هستید؛ باید قوانین یوتیوب را رعایت کنید. در صورتی که نتوانید این کار را انجام دهید؛ صلاحیت شما برای استفاده از این ابزار رد خواهد شد.

نحوه ارسال درخواست برای استفاده از ابزار کانتنت آیدی

اگر تولیدکننده محتوا بوده و موسیقی، ویدئو و یا هر نوع محتوا دیگری ساخته‌اید که قصد محافظت از آن را دارید؛ در ابتدا پیشنهاد من به شما این است که با ناشر خود یا شرکت‌های واسطه ارائه دهنده خدمات یوتیوب در این مورد صحبت کنید.

اما اگر فکر می‌کنید تمام شرایطی که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم را داشته و خودتان می‌خواهید برای گرفتن دسترسی به ابزار یوتیوب درخواست دهید؛ می‌توانید با پر کردن این فرم، درخواست خود برای گرفتن دسترسی به کانتنت آیدی یا دیگر ابزارهای مشابه حفاظت از حق کپی رایت یوتیوب را ارسال کنید: 

این فرم را پر و برای یوتیوب ارسال کنید.

در این فرم یوتیوب این اطلاعات را از شما درخواست می‌کند:

  • اطلاعات هویتی و تماس فرد یا سازمان پرکننده فرم 
  • اطلاعات هویتی و تماس فرد یا سازمان صاحب حق کپی‌رایت
  • سابقه اعتراض به استفاده غیرمجاز از محتوای اورجینال
  • نوع محتوایی که قصد حفاظت از حق کپی‌رایت آن را دارید
  • نیاز دقیق شما در استفاده از ابزار کانتنت آیدی
  • سابقه استفاده از سایر ابزارهای مدیریت حق محتوا یوتیوب مثل Copyright Match Tool و …
فرم ارسال درخواست برای استفاده از ابزارهای مدیریت حق کپی رایت یوتیوب 

توجه داشته باشید برای بررسی درخواست خود، باید اکانت گوگلی که با استفاده از آن درخواست خود را ارسال می‌کنید با اکانت گوگل ثبت شده در کانال یکی باشد. همچنین ارسال چند باره فرم موجب تسریع در پیگیری درخواست شما نخواهد شد. 

در صورتی که شرایط لازم برای دسترسی به ابزار کانتت آیدی را داشته باشید؛ یوتیوب این موضوع و دستورالعمل استفاده از این ابزار به شما می‌دهد. اما اگر واجد شرایط استفاده از این ابزار نباشید؛ می‌توانید استفاده از سایر گزینه‌های مدیریت محتوا یوتیوب را مدنظر داشته باشید.

در صورتی که درخواست شما برای استفاده از ابزار کانتنت آیدی تایید نشود؛ می‌توانید از ابزارهای دیگر یوتیوب در این مورد مثل Copyright Match Tool استفاده کنید. توجه داشته باشید که این ابزار برای افرادی که عضو برنامه پارتنر یوتیوب (YPP) هستند در دسترس می‌باشد. با استفاده از این ابزار می‌توانید استفاده غیر مجاز از محتواهای اورجینال خود را شناسایی کرده و نسبت به حذف یا مانیتایز کردن ویدئو مورد نظر اقدام کنید.  

فارغ از این که صاحب حق کپی‌رایت یا تولید کننده محتوا در یوتیوب هستید؛ باید این موضوع را بدانید که تمام محتواهای منتشر شده در یوتیوب حق کپی‌رایت ندارند. این گزینه‌ها برخی از این موارد هستند: 

  • مش‌آپ‌ها، ویدئوهای بهترین … و هرگونه ریمیکسی از چندین ویدئو 
  • گیم‌پلی‌های بازی، تریلر فیلم و محتواهای بصری نرم‌افزارهای کامپیوتری 
  • موسیقی و یا ویدئوهایی که لایسنس ندارند
  • موسیقی و یا ویدئوهایی که لایسنس داشته اما حق استفاده اختصاصی ندارند. موسیقی‌هایی که در کتابخانه موسیقی یوتیوب (YouTube Audio library) وجود دارند از نمونه محتواهای این دست هستند. 
  • ویدئوهای ضبط شده از نمایش‌ها (مثل کنسرت‌ها، رویدادها یا سخنرانی‌ها)

پس از دریافت کلیم کانتنت آیدی چه اتفاقی برای ویدئو می‌افتد؟ 

همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم؛ اگر کانتنت آیدی ردپای دیجیتالی از محتوای دارای حق کپی‌رایت را در ویدئو شما شناسایی کند به صورت خودکار یک کلیم کانتنت آیدی برای آن ثبت می‌کند. اگرچه کانتنت آیدی کلیم در اکثر موارد منجر به دریافت استرایک یوتیوب نمی‌شود اما بسته به تنظیمات اکانت کانتنت آیدی، فرد دارای حق کپی‌رایت می‌تواند به یکی از نتایج بلاک کردن ویدئو، مانیتایز کردن آن یا مشاهده دیتاهای بازدیدکنندگان ویدئو منجر شود.

نکته:  اگر فرد یا سازمان دارای حق کپی‌رایت انتخاب کرده باشد تا حداقلی‌ترین نتیجه را برای استفاده از محتوای خود در نظر بگیرند؛ ممکن است اخطار کانتنت آیدی هیچ تاثیری بر روی ویدئو شما نداشته باشد. 

توجه داشته باشید: 

  • برای ویدئوهای طولانی‌تر از 3 دقیقه: وقتی یک کلیم برای ویدئوی بالای 3 دقیقه منجر به مانیتایز شدن یا رهگیری دیتاهای بازدیدکنندگان می‌شود؛ ویدئو همچنان با وجود یک کلیم فعال برای کاربران یوتیوب قابل مشاهده می‌باشد. 
  • برای ویدئوهایی با طول 1 تا 3 دقیقه: فارغ از گزینه‌ای که صاحبان حق کپی‌رایت انتخاب می‌کنند؛ ویدئوهایی که بین 1 تا 3 دقیقه طول داشته و یک کلیم کانتنت آیدی دریافت می‌کنند؛ برای کاربران یوتیوب غیرقابل مشاهده خواهند بود. 
  • کلیم‌های کانتنت آیدی برای ویدئوها هستند و معمولا تاثیری بر روی کانال یوتیوب نمی‌گذارند. 

کلیم‌های کانتنت آیدی برای ویدئوهای Short

از تاریخ 15 اکتبر 2024، تمام ویدئوهای عمودی که بین 1 تا 3 دقیقه طول دارند به عنوان ویدئوهای Short در یوتیوب در نظر گرفته می‌شوند. در مورد اخطار کانتنت آیدی برای ویدئوهای Short، تمام شورت‌هایی که بیش از 1 دقیقه طول داشته و یک کلیم کانتنت آیدی فعال نیز دارند بلاک شده و کاربران یوتیوب نمی‌توانند آن‌ها را مشاهده کنند. 

چگونه بفهمیم ویدئوهای ما کلیم کانتنت آیدی دریافت کرده اند یا نه؟

اگر ویدئویی از کانال شما اخطار کانتنت آیدی دریافت کند یوتیوب در این مورد به شما ایمیل می‌زند. البته که در پنل یوتیوب استودیو هم می‌توانید کلیم‌های دریافت شده برای ویدئوهای خود را مشاهده کنید. 

برای این کار وارد اکانت یوتیوب استودیو خود شده و سپس: 

  1. از منوی سمت چپ بر روی Content کلیک کنید. (اگر به دنبال کلیم برای ویدئوهای شورت خود هستید تب Short را انتخاب کنید) 
  2. از بین فیلترهای مختلف گزینه Copyright را انتخاب کنید. 
مشاهده کلیم‌های کانتنت آیدی برای یک ویدئو در پنل یوتیوب استودیو - عکس 1
  1. ویدئو مدنظر خود را انتخاب کنید.
  2. در ستون Restrictions ماوس خود را بر روی گزینه Copyright نگه دارید. 
مشاهده کلیم‌های کانتنت آیدی برای یک ویدئو در پنل یوتیوب استودیو - عکس 2

در این بخش محتوای دارای حق کپی‌رایت در ویدئو من شناسایی شده است؛ اما مشکلی برای استفاده از آن در ویدئو من وجود ندارد. اما اگر صاحب حق کپی‌رایت محتوا حق استفاده را محدود کرده باشد با این پیام‌ها روبرو می‌شوید: 

  • Copyright: ویدئو شما یک اخطار (کلیم) کانتنت آیدی دریافت کرده است. 
  • Copyright – Takedown: ویدئو شما با درخواست حذف از یوتیوب مواجه شده است. (این درخواست خارج از سیستم کانتنت آیدی و به صورت دستی توسط صاحبان حق کپی‌رایت اعمال می‌شود)

چه کسی برای ویدئو شما کلیم کانتنت آیدی ثبت کرده است؟ 

شما را که نمیدانم؛ اما اگر من یک اخطار کانتنت آیدی برای ویدئوهای خود دریافت می‌کردم دوست داشتم بدانم که این اخطار از سمت چه کسی برای ویدئوهای من ثبت شده است. برای این کار با توجه به تصویر بالا، بر روی گزینه See details کلیک کنید. در صفحه جدیدی که برای شما باز می‌شود می‌توانید: 

  • تاثیری که کلیم بر روی ویدیو شما داشته است را مشاهده کنید. 
  • قسمتی از ویدئو که دارای محتوایی کپی‌رایت است را ببینید.
  • اطلاعات صاحب محتوای حق کپی‌رایت که از آن در ویدئو خود استفاده کرده‌اید را مشاهده کنید. 

توجه داشته باشید؛ اخطار کانتنت آیدی می‌تواند توسط چندین صاحب حق کپی‌رایت و برای بخش‌های مختلفی از ویدئو شما اعمال شود. به تعریفی دیگر، یک ویدئو یوتیوب می‌تواند دارای چندین کلیم کانتنت آیدی و از مناطق جغرافیایی مختلف باشد.

اما در صورت دریافت اخطار کانتنت آیدی چه کار‌هایی می‌توانیم انجام دهیم؟ ادامه این مطلب را از دست ندهید. 

در صورت دریافت کانتنت آیدی کلیم چه کارهایی می‌توانیم انجام دهیم؟

به عنوان اولین قدم، نترسید! 

دریافت کلیم کانتنت آیدی آخر کار کانال شما نیست و خوشبختانه اگر چنین اخطاری از سمت یوتیوب دریافت کنید؛ گزینه‌هایی برای مواجه با این شرایط در آستین خود خواهید داشت. 

در یک حالت کلی شما یا قبول دارید که از محتوای دارای حق کپی‌رایت استفاده کرده و اخطاری که برای ویدئو شما ثبت شده است معتبر است. یا این که این اخطار را نامعتبر دانسته و حق اعتراض به آن را خواهید داشت. در ادامه گزینه‌های مواجه با هر یک از این شرایط را به شما توضیح می‌دهم. 

اگر فکر می‌کنید کلیم کانتنت آیدی معتبر است

اگر فکر می‌کنید اخطار کانتنت آیدی ثبت‌شده بر روی ویدئو شما معتبر است؛ این گزینه‌ها را در اختیار دارید:

  1. ویدئو خود را ادیت کنید ✂️
  2. درآمد ویدئو را با صاحب حق کپی‌رایت تقسیم کنید 🤝
  3. هیچ کاری انجام ندهید 😎

اجازه دهید هر یک از این گزینه ها را با هم بررسی کنیم:

  1. ویدئو را ادیت کنید 

اگر یکی از ویدئوهای یوتیوب شما اخطار کانتنت آیدی دریافت کند؛ یوتیوب این امکان را به شما می‌دهد تا بدون نیاز به آپلود دوباره ویدئو، آن را ادیت کنید. البته که می‌توانید ویدئو خود را دوباره آپلود کنید؛ اما پیشنهاد می‌کنم که این کار را نکنید. با آپلود دوباره ویدئو تمام اینگیجمنت‌های ویدئو و بازدیدهای آن از بین خواهد رفت. 

اما اگر تصمیم به ادیت ویدئو خود گرفته‌اید؛ این گزینه‌ها را در اختیار دارید:

  • تریم کردن ویدئو: می‌توانید قسمتی از ویدئو که کلیم کانتنت آیدی گرفته است را از ویدئو حذف کنید. (این مورد شامل حذف هم موسیقی و هم ویدئو شود)

اما اگر اخطار شما در مورد محتوای صوتی دارای حق کپی‌رایت است؛ می‌توانید از این گزینه‌ها استفاده کنید. 

  • عوض کردن موسیقی ویدئو: با عوض کردن موسیقی قسمتی از ویدئو که کلیم دریافت کرده است می‌توانید اخطار فعال بر روی آن را بردارید. در این مورد پیشنهاد من به شما این است که به جای موسیقی دارای حق کپی‌رایت، از موسیقی‌های کتابخانه موسیقی یوتیوب (YouTube Audio library) استفاده کنید. 
  • بی‌صدا کردن بخش مورد نظر از ویدئو: میوت کردن بخشی از ویدئو که اخطار کانتنت آیدی دریافت کرده است از دیگر گزینه‌هایی است که در اختیار دارید. در این مورد به سادگی می‌توانید قسمت مورد نظر از ویدئو خود را Mute کنید.  

در صورتی که هر یک از این ادیت‌ها را به درستی انجام دهید؛ کلیم کانتنت آیدی ویدئو شما به صورت خودکار حذف شده و می‌توانید لینک و تعداد بازدیدهای ویدئو خود را به صورت دست نخورده نگه دارید.

  1. درآمد ویدئو را با صاحب حق کپی‌رایت تقسیم کنید

اگر به عنوان یک یوتیوبر عضوی از برنامه پارتنر یوتیوب (YPP) بوده و برای آهنگ کاور ویدئو خود، از یک موسیقی دارای حق کپی‌رایت استفاده کرده باشید؛ در صورت گرفتن اخطار کانتنت آیدی، یوتیوب می‌تواند درآمد حاصل از نمایش تبلیغات بر روی ویدئو را بین شما و صاحب حق کپی‌رایت آن موسیقی تقسیم کند. 

توجه داشته باشید؛ موسیقی بیشترین نوع محتواهای دارای حق کپی‌رایت است که به تقسیم درآمد ویدئو بین یوتیوبر و صاحب حق کپی‌رایت منجر می‌شود. اما در حالت کلی استفاده از هر نوع محتوای دیگر مثل ویدئو که دارای حق کپی‌رایت هستند نیز می‌تواند به این مسیر منتهی شود. 

اما اگر یک کانتنت آیدی کلیم به تقسیم درآمد ویدئو منجر شود؛ سهم یوتیوبر و صاحب حق کپی‌رایت چقدر است؟

جواب دقیقی برای پاسخ به این سوال وجود ندارد. فاکتورهای مختلفی مثل قراردادی که یوتیوبر و صاحبان حق کپی‌رایت با یوتیوب در این مورد دارند از جمله فاکتورهای تاثیرگذار در مورد نحوه تقسیم این درآمد هستد. تحت شرایطی این درآمد می‌تواند به طور مساوی بین یوتیوبر و صاحب حق کپی‌رایت تقسیم شود یا این که درآمد یکی از آن‌ها بیشتر از دیگری باشد. در مواردی حتی ممکن است 100% از درآمد یک ویدئو به صاحب حق کپی‌رایت داده شود. 

  1. هیچ کاری انجام ندهید

باور کنید یا نه؛ هیچ کاری نکردن یکی از گزینه‌هایی است که در مواجه با کلیم کانتنت آیدی یوتیوب می‌توانید انجام دهید. درست است؛‌ ممکن است کاربران یوتیوب در مناطق جغرافیایی مختلفی نتوانند ویدئو شما را مشاهده کنند یا این که امکان کسب درآمد از نمایش تبلیغات بر روی آن ویدئو را از دست دهید. اما اگر با این موارد مشکلی ندارید؛ این مورد تصمیمی است که می‌توانید آن را اتخاذ کنید. 

با تمام این تفاسیر، هیچ کاری نکردن باید گزینه آخر شما باشد و پیشنهاد من به شما این است که از دیگر گزینه‌هایی که در این بخش آن‌ها را عنوان کرده‌ایم استفاده کنید. 

اگر فکر می‌کنید کلیم کانتنت آیدی نامعتبر است

اشتباه اتفاق می‌افتد و دریافت اخطار کانتنت آیدی نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر فکر می‌کنید اخطار کانتنت آیدی که به ویدئو شما وارد شده نامعتبر و غیر عادلانه است؛ به سادگی می‌توانید به آن اعتراض کنید. در میان یوتیوبرها این کار با نام Dispute کردن کانتنت آیدی کلیم شناخته می‌شود. 

در ادامه به توضیح نحوه اعتراض به اخطار کانتنت آیدی می‌پردازیم.

چگونه به کلیم کانتنت آیدی اعتراض کنیم؟ 

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم؛ در مواجه با کلیم کانتنت آیدی این حق را دارید تا به آن اعتراض کنید. اما پیشنهاد من در این مورد این است که تنها زمانی این کار را انجام دهید که باور داشته باشید که از محتوای دارای حق کپی‌رایت در ویدئو خود استفاده نکرده و دلایل و مدارک کافی برای اثبات ادعا خود را نیز داشته باشید. دلایلی مثل:

  • در اختیار داشتن حق انحصاری استفاده تمام محتواهایی که در ویدئو آورده شده‌اند.
  • استفاده از گزینه‌هایی که شامل استثناهای قوانین کپی‌رایت یوتیوب می‌شوند؛ مثل استفاده از قانون استفاده منصفانه (fair use)
  • باور به این موضوع که اشتباهی در شناسایی محتوای دارای حق کپی‌رایت در ویدئو شما اتفاق افتاده است.

قبل از ارسال درخواست Dispute

پیشنهاد می‌کنم قبل از این که درخواست Dispute کردن کلیم کانتنت آیدی را بفرستید؛ اطلاعاتی در مورد کانپست‌هایی مثل public domain و یا fair use پیدا کنید. چنانچه دوست دارید در مورد این کانسپت‌ها بخوانید؛ می‌توانید مقاله کپی‌رایت یوتیوب از وبلاگ دیوان را مطالعه کنید. 

در نظر داشته باشید که این موارد دلایل معتبری برای ارسال درخواست Dispute برای اخطار کانتنت آیدی نیستند:

  • اعطای اعتبار (Credit) محتوا به صاحب حق کپی‌رایت آن (با استفاده از تکنیک‌هایی مثل آوردن نام آن‌ها در دیسکریپشن ویدئو)
  • داشتن یک کپی از محتوای اصلی 
  • انتخاب عدم کسب درآمد از ویدئویی که اخطار دریافت کرده است 

باز هم تاکید می‌کنم! تنها در شرایطی که تمام مدارک و حقوق لازم برای اثبات ادعا خود را دارید اقدام به ارسال درخواست Dispute کنید. سوءاستفاده مکرر و یا مخرب از این پروسه می‌تواند به اعمال جریمه برای ویدئو یا کانال شما از سمت یوتیوب منجر شود. 

نحوه ارسال درخواست Dispute

برای ارسال این درخواست وارد اکانت یوتیوب استودیو خود شوید و این مراحل را دنبال کنید: 

  1. از منوی سمت چپ گزینه Content را انتخاب کنید.
  2. فیلتر Copyright را اعمال کرده و ویدئو مورد نظر خود را انتخاب کنید.
  3. در ستون Restrictions ماوس خود را بر روی گزینه Copyright نگه دارید و گزینه See details را انتخاب کنید.
ارسال درخواست Dispute در یوتیوب استودیو - عکس 1
  1. گزینه SELECT ACTIONS را انتخاب کرده و سپس روی گزینه Dispute کلیک کنید. 
ارسال درخواست Dispute در یوتیوب استودیو - عکس 2

بعد از ارسال درخواست Dispute

بعد از ارسال درخواست Dispute، صاحب حق کپی‌رایت (the claimant) تنها 30 روز زمان دارد تا یکی از این گزینه‌ها را انتخاب کند:

  • آزاد کردن کلیم (Release the claim): اگر صاحب حق کپی‌رایت با درخواست Dispute شما موافقت کند؛ می‌تواند اخطار ویدئو شما را آزاد کند. چنانچه از طریق نمایش تبلیغات از ویدئو خود درآمد کسب می‌کردید؛ تنظیمات کسب درآمد شما پس آزاد شدن کلیم به حالت قبلی خود باز خواهد گشت.
  • ارسال درخواست حذف ویدئو (Submit a takedown request): اگر کلیمنت مدعی باشد که هنوز کلیم ویدئو معتبر است؛‌ می‌تواند درخواست حذف ویدئو شما از یوتیوب را کند. اگر این درخواست معتبر واقع شود؛ ویدئو شما از یوتیوب حذف شده و کانال شما یک استرایک کپی‌رایت می‌گیرد.
  • منقضی شدن کلیم: اگر کلیمنت در مدت 30 روز کاری انجام ندهد؛ اخطار شکل گرفته بر روی ویدئو شما منقضی شده و از روی ویدئو حذف می‌شود. 
  • نگه داشتن کلیم (Reinstate the claim): اگر صاحب حق کپی‌رایت معتقد باشد که کلیم کانتنت آیدی معتبر است می‌تواند آن را همچنان بر روی ویدیو شما نگه دارد. البته که در این مورد شما همچنان می‌توانید به این تصمیم اعتراض کرده و وارد پروسه Appeal Claim شوید. گزینه‌ای که ما را به بخش بعدی این مقاله می‌رساند. 

ارسال درخواست Appeal برای کانتنت آیدی کلیم

اگر درخواست Dispute خود برای یک کلیم را ارسال کرده اما اخطار همچنان بر روی ویدئو شما باقی مانده است؛ این امکان را دارید تا با ارسال درخواست Appeal به این تصمیم اعتراض کنید. 

قبل از اقدام برای ارسال درخواست Appeal، باید بررسی کنی که آیا اصلا واجد شرایط ارسال این درخواست هستید یا نه؟ برای این کار می‌توانید به تب Feature eligibility در اکانت یوتیوب استودیو خود مراجعه کنید. اگر واجد شرایط ارسال این درخواست نبودید؛ باید کانال خود را با یک تایید دو مرحله‌ای تایید کنید.

تایید کانال یوتیوب برای ارسال درخواست Appeal برای کانتنت آیدی کلیم 

اما ارسال درخواست Appeal تنها در پروسه Dispute اتفاق نمی‌افتد! 

در شرایطی صاحب حق کپی‌رایت تصمیم می‌گیرد که نه ویدئو را مانیتایز کند و نه به دیتا بازدیدکنندگان آن دسترسی داشته باشد. در واقع انتخاب آن‌ها این است که ویدئو شما را بلاک کرده و از نمایش آن در تمام پلتفرم یوتیوب یا برخی مناطق جغرافیایی جلوگیری کند. این اخطار در اصطلاح Block Claim نامیده می‌شود. 

وقتی که کلیمنت تصمیم به بلاک کردن ویدئو شما می‌گیرد؛ شما این حق را دارید که بدون طی کردن مسیر Dispute و به صورت مستقیم، درخواست Appeal خود را ارسال کنید. در بین یوتیوبرها این پروسه با نام Escalate to appeal نامیده می‌شود. 

نحوه ارسال درخواست Appeal

پروسه ارسال درخواست Appeal شبیه به ارسال درخواست Dispute در اکانت یوتیوب استودیو انجام می‌شود. تمام مراحلی که با هم مرور کردیم را طی کرده و بدین ترتیب برای:

  • ارسال درخواست Appeal برای کلیم نگه داشته شده (reinstated claim): پس از انتخاب گزینه SELECT ACTIONS، بر روی گزینه Appeal کلیک کنید. 
  • ارسال مستقیم درخواست اپیل (Escalate to appeal): پس از انتخاب گزینه SELECT ACTIONS، گزینه Dispute را انتخاب کنید. سپس در صفحه Options، گزینه Escalate to Appeal را انتخاب کنید. 

با توجه به این که در ارسال مستقیم درخواست اپیل کلیمنت‌ تنها 7 روز برای پاسخگویی زمان دارد؛ Escalate to Appeal گزینه‌ای است که در مقایسه با پروسه Dispute شما را سریع‌تر به نتیجه می‌رساند. این موضوع بدین معنی است که با انتخاب این گزینه، ویدئو شما می‌تواند خیلی سریع‌تر دوباره برای کاربران قابل مشاهده شود. 

پس از ارسال درخواست Appeal

پس از ارسال این درخواست، کلیمنت از آن مطلع شده و همانطور که به آن اشاره کردیم؛ 7 روز زمان دارد تا به آن پاسخ دهد. این موارد گزینه‌هایی هستند که کلیمنت در نتیجه درخواست اپیل در اختیار دارند:

  • آزاد کردن کلیم: در صورتی که صاحب حق کپی‌رایت با درخواست Appeal شما موافقت کند؛ کلیم ویدئو شما آزاد شده و تنظیمات درآمدزایی آن هم به حالت قبل بازمی‌گردد.
  • منقضی شدن کلیم: در صورتی که در این 7 روز کلیمنت پاسخی ندهد؛ اخطار ویدئو شما منقضی و حذف می‌شود. 
  • ارسال درخواست حذف ویدئو: در صورتی که صاحب حق کپی‌رایت با درخواست شما مخالفت کند؛ می‌تواند برای حذف ویدئو شما از یوتیوب درخواست دهد. در این مورد کلیمنت می‌تواند:

    درخواست استاندارد حذف ویدئو ارسال کند: در این گزینه در صورتی که درخواست takedown تایید شود؛ ویدئو شما از یوتیوب حذف شده و کانال شما یک استرایک یوتیوب می‌گیرد.

    درخواست حذف ویدئو برنامه‌ریزی شده ارسال کند: در صورتی که درخواست takedown تاییدشود؛ شما 7 روز زمان دارید تا درخواست Appeal خود را کنسل کرده و از حذف ویدئو خود و گرفتن استرایک یوتیوب جلوگیری کنید. 

برای کنسل کردن درخواست Appeal خود باید تمام پروسه انجام درخواست را طی کرده و پس از کلیک بر روی گزینه SELECT ACTIONS، گزینه Cancel appeal را انتخاب کنید. 

counter notification؛ کارت آخر شما!

توجه داشته باشید؛ اگر صاحب حق کپی‌رایت با درخواست Appeal شما مخالفت کند؛ باید درخواست کند تا ویدیو شما حذف شود. در صورت موافقت با درخواست حذف ویدئو، ویدئو شما از از یوتیوب حذف و یک استرایک کپی‌رایت به کانال شما داده می‌شود. اما اگر همچنان فکر می‌کنید که کلیم وارد شده ویدئو شما اشتباه است؛ می‌توانید با ارسال درخواست counter notification به این تصمیم نیز اعتراض کنید. 

پروسه اعتراض به کلیم کانتنت آیدی

اما counter notification چیست؟

counter notification درخواست رسمی برای یوتیوب به منظور بازگرداندن ویدئو حذف شده از این شبکه است؛ البته ویدئویی که در نتیجه قوانین کپی‌رایت یوتیوب از این شبکه حذف شده است!

توجه داشته باشید که تنها زمانی می‌توانید درخواست counter notification برای یوتیوب ارسال کنید که در شناسایی محتوا دارای کپی‌رایت در ویدئو شما اشتباهی پیش آمده باشد. 

در صورتی که درخواست شما کامل بوده و تایید شود؛ یوتیوب آن را برای صاحب حق کپی‌رایت ارسال می‌کند. پس از ارسال، این فرد یا سازمان 10 روز کاری زمان دارند تا مدارکی مبنی بر داشتن حق انحصاری استفاده از محتوا توسط خود را به یوتیوب ارائه کنند.

اگر کلیمنت پس از گذشت این 10 روز این مدارک را برای یوتیوب ارسال نکند؛ ویدئو شما بازگردانده و استرایک کانال شما حذف خواهد شد. اما اگر کلیمنت مدارک لازم را برای یوتیوب ارسال کند؛ دیگر موضوع از دستان یوتیوب خارج و به مراجع قانونی ارجاع داده می‌شود. 

در صورتی که صاحب حق کپی‌رایت مدارک کافی مبنی بر انجام کارهای قانونی در این مورد را به یوتیوب ارائه کند؛ ویدئو حذف باقی مانده و استرایک کانال نیز حفظ می‌شود. در غیر این صورت، یوتیوب ویدئو را بازگردانده و استرایک کانال را نیز حذف می‌کند.

کلیم کانتنت آیدی چه فرقی با استرایک یوتیوب دارد؟

وقتی که صحبت از جریمه‌های یوتیوب به میان می‌آید؛ برخی از افراد کلیم کانتنت آیدی را مشابه استرایک یوتیوب می‌دانند؛ اما اینطور نیست. این دو در فاکتورهایی مثل علت ایجاد، نتیجه و نحوه برطرف شدن با هم متفاوت هستند. 

در ادامه اجازه دهید این تفاوت‌هارا با هم بررسی کنیم: 

  • علت ایجاد: کانتنت آیدی کلیم به صورت خودکار، در نتیجه فعالیت و شناسایی سیستم کانتنت آیدی و با توجه به استفاده از محتوا دارای حق کپی‌رایت در بخشی از ویدئو ایجاد می‌شود. استرایک یوتیوب اما به صورت دستی و توسط صاحبان حق کپی‌رایت ایجاد می‌شود. 
  • نتیجه: در دریافت اخطار کانتنت آیدی، افراد دارای حق انتشار معمولا به دنبال حذف ویدئو نیستند و بیشتر تمایل دارند تا از گزینه‌هایی مثل کسب درآمد از ویدئو یا دسترسی به دیتا بازدیدکنندگان آن استفاده کنند. در استرایک یوتیوب اما صاحبان حق کپی‌رایت به دنبال این هستند که به کل ویدئو را از پلتفرم یوتیوب حذف کنند که این مورد گرفتن استرایک کپی‌رایت اول از یوتیوب را نیز به همراه دارد. (در صورتی که در طی 90 روز کانال شما 3 استرایک پشت سر هم بگیرد؛ به طور کامل از یوتیوب حذف خواهد شد.)
  • نحوه برطرف شدن: کلیم کانتنت آیدی معمولا زحمت زیادی برای برطرف شدن نیاز ندارد. اغلب یوتیوبرها با ادیت ویدئو خود، کلیم مورد نظر را حذف می‌کنند. در استرایک یوتیوب اما گزینه‌ای تحت عنوان ادیت کردن در اختیار تولیدکنندگان محتوا وجود دارد. تنها گزینه در این مورد، ارسال درخواست counter-notification به یوتیوب برای برگرداندن ویدئو و حذف استرایک می‌باشد. 

به صورت خلاصه می‌توان گفت که استرایک کپی‌رایت جریمه به نسبت سنگین‌تری از کلیم کانتنت آیدی می‌باشد که در صورت اثبات، نه تنها ویدئو شما را از یوتیوب حذف می‌کند؛ بلکه بر روی کانال شما هم تاثیر گذاشته و آن را در معرض حذف از یوتیوب قرار می‌دهد. 

اما اگر دوست دارید بدانید چگونه از دریافت استرایک یوتیوب بر روی ویدئوهای خود جلوگیری کنید؛ پیشنهاد می‌کنم مقاله استرایک یوتیوب از وبلاگ دیوان را مطالعه کنید. 

نگران نباشید؛ آماده باشید!

اکنون که با کانتنت آیدی و نحوه کار آن آشنا شدید؛ احتمالا درک بهتری از دلیل کلیم‌های کپی‌رایت یوتیوب پیدا کرده باشید. نکته مهم در مورد کلیم‌های کانتنت آیدی این است که دریافت آن‌ها به معنی پایان کار کانال شما نیست! در واقع در اکثر موارد این خطاها به سادگی قابل برطرف شدن هستند. 

دیگر این بستگی به شما دارد که تصمیم بگیرید به این کلیم‌ها اعتراض کنید، آن‌ها را ادیت کرده و یا اگر مشکلی با عواقب آن ندارید؛ این اخطارها را نادیده بگیرید. 

مهم این است که الان می‌دانید در مواجه با این اخطارها چه گزینه‌هایی برای خود روی میز دارید!

عرفان یوسفیان کارشناس تولید محتوای دیوان عرفان یوسفیان

احتمالا نمیدونستی که یوتیوب میتونه درآمد ویدئوهای شما رو با سایر افراد تقسیم کنه. اینطور نیست؟ به همین دلیل هستش که باید با سیستم کانتنت آیدی و نحوه کارش آشنا بشی!

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها