دیوان ادز
02182801861

سوشال مدیا مارکتینگ و هر آنچه که لازم است بدانید | 2025

۱۴۰۳/۱۰/۱۲

سوشال مدیا مارکتینگ ویترینِ کسب و کارهای اینترنتی 

در دنیای دیجیتال مارکتینگ دغدغه همه، دیده شدن و معرفی بیشتر محصولات و خدمات است. برای دیده شدن در این دنیای شلوغ و پر رقیب، روش های مختلفی برای جلب توجه مخاطبان وجود دارد. مخاطبانی که اگر نسبت به خدمات و محصولات ما آگاه شوند، به مشتریان با کیفیت تبدیل خواهند شد.

سوشال مدیا همان کانال با کیفیتی است که می‌توانیم از آن برای رسیدن به اهدافمان استفاده کنیم.

اگر شما هم مشتاق به آشنایی با این محیط جذاب هستید، با این مقاله همراه شوید تا سوشال مدیا مارکتینگ و معایب و مزایای آن را بررسی کنیم و ببینیم که تا چه اندازه می تواند به دیده شدن کسب و کار ما کمک کند.

سوشال مدیا مارکتینگ ویترینِ کسب و کارهای اینترنتی 

سوشال مدیا ابزاری قدرتمند و رسانه ای مستقل است که نقشی تعیین کننده بر مارکت آنلاین دارد. در سال های اخیر کمپین های آنلاین به قدری بر ذهن مخاطبان نشسته است که نمی توان به راحتی، منکر قدرت مدیا بر دیده شدن کسب و کارهای اینترنتی شد. 

معدنی از مشتریان بالقوه که به خدمات یا محصولات شما نیاز دارند اما برند شما را نمی‌شناسند، از رقبای فعال شما خرید می‌کنند، رقبایی که با استفاده از قدرت سوشال مدیا توانسته‌اند محصولات و خدمات خود را به شیوه‌ی موثری معرفی کنند.

گزارشات نشان می‌دهند هر کاربر روزانه بیش از 2 ساعت از زمان خود را به گشت آنلاین در انواع پلتفرم های مختلف اختصاص میدهد. همچنین پیش بینی میشود در سال 2024 بیش از 3 میلیارد خرید اینترنتی صورت بگیرد.

 با این توضیحات اگر همچنان عضو سوشال مدیا نیستید و اکانتی در فیس بوک، اینستاگرام، لینکدین و مابقی پلتفرم ها ندارید، بهتر است همین امروز شروع کنید!

سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟

همچنین تمام فعالیت هایی که در سوشال مدیا انجام می‌دهیم تا محصولات، خدمات و برندمان را به مخاطبان معرفی و ارائه کنیم سوشال مدیا مارکتینگ نام دارد.
سوشال مدیا مارکتینگ یکی از شاخه‌های دیجیتال مارکتینگ است که تلاش دارد تا کسب و کار در فضای سوشال معرفی شود و به تمام اهداف برندینگ دست پیدا کند.

نکته اینجاست که سوشال مدیا مارکتینگ محدود به ایجاد اکانت در سوشال مدیا نمی‌شود، اصلی ترین کار یک سوشال مدیا مارکتر ایجاد استراتژی های صحیح، تدوین کمپین های موثر و بررسی رشد برند در بازارهای آنلاین است.

می‌توان گفت برخی از مهمترین فعالیت های سوشال مدیا مارکتینگ شامل این گزینه هاست: 

  • داشتن تقویم محتوایی برای تدوین و انتشار محتوای صفحه از جمله عکس، ویدیو کلیپ، متن و غیره.
  • بهینه کردن و ارتقا پروفایل صفحه، با توجه به ساختار هر پلتفرم
  • ایجاد تعامل موثر با مخاطبان، برقراری ارتباط صمیمانه از طریق کامنت ها و بررسی نیاز های کاربران
  • یکی از جذاب ترین بخش های سوشال مدیا مارکتینگ، ایجاد کمپین های ادز سوشال است. اصلی ترین تاثیر این کمپین، ایجاد brand awareness یا همان آگاهی از برند است.

    کاربرانی که روزانه وقت زیادی را در فضای آنلاین صرف می‌کنند اما از وجود برند شما بی اطلاع هستند، در مواجهه با تبلیغات جذاب که شاید با آفرهای ویژه همراه باشد به برند شما جذب می‌شوند، ( به این موضوع در مقالات بعدی بیشتر می پردازیم).

    در دنیای سوشال مدیا مارکتینگ چه می‌گذرد! + آمارهایی که باید بدانید

    حالا بیایید تا آمارهای واقعی از سوشال مدیا مارکتینگ را بررسی کنیم:

    1. طبق آمارهای سایت wordstream ، هر بزرگسال در آمریکا روزانه بیش از 2.5 ساعت از سوشال مدیا استفاده میکند.
    2. بیش از 70% از کسانی که خدمات آنلاین را تجربه کرده‌اند و از این تجربه رضایت داشته‌اند، آن کسب و کار را در صفحات خود معرفی میکنند.
    3. کاربران فیس بوک ماهانه به طور میانگین بر روی 12 ادز کلیک می‌کنند.
    4. %81 از کاربران در اینستاگرام محصولات و خدماتی که نیاز دارند را سرچ می‌کنند.
    5. نزدیک به 80% از کاربران توییتر وقتی پاسخی به توییت خود از طرف یک بیزینس دریافت می‌کنند احساس اطمینان بیشتری به آن برند پیدا میکنند.
    6. از هر 5 نفر ، 4 نفر در لینکدین تصمیمات تجاری را هدایت می‌کنند و مدیران اجرایی هستند.
    7. %46 از کاربران تیک تاک از هیچ برنامه دیگری استفاده نمی‌کنند.

    بررسی مزایا و معایب سوشال مدیا مارکتینگ 

    حالا که با میزان استقبال مردم از سوشال مدیا آشنا شدیم و دیدیم که تا چه میزان زندگی روزانه‌ی ما به این فضا گره خورده، بررسی مختصری از فضای سوشال مدیا، مزایا و معایبش خواهیم داشت.

    در اینجا پیشنهاد می‌شود:

    Static Image
    گوگل ادسنس چیست و چگونه از آن درآمد کسب کنیم؟

    گوگل ادسنس یکی از سرویس‌های شرکت گوگل است که برای نمایش تبلیغات در سایت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    هر چند که تمام آمارهایی که در بالا خواندیم از مزایای استفاده از سوشیال مدیا مارکتینگ محسوب میشود، اما موارد دیگری هم وجود دارد که در ادامه بررسی میکنیم.

  • شما می‌توانید شرکت خود را به یک فضای همیشه در دسترس تبدیل کنید. با حضور در سوشال مدیا دیگر نیاز نیست که کاربران برای آگاهی از ساعت کار، آدرس، انواع خدمات و غیره با شما تماس بگیرند و یا به صورت حضوری به دفتر کار شما مراجعه کنند.
  • شما هر روز و در هر ساعت در دسترس کاربران هستید. یک آفیس 24 ساعته که خود را مدام پرزنت میکند!

  • درصد زیادی از کسانی که در سوشال مدیا انواع کسب و کارها را دنبال می‌کنند، سری هم به سایت آنها می‌زنند، کسب و کارهایی که غالبا با ایجاد کمپین‌های جذاب نظر کاربران را برای ورود به سایت جلب می‌کنند. همین موضوع مزیت سوشال مدیا برای افزایش ورودی سایت است.
  • مخاطبانی که از سوشال وارد سایت شما می‌شوند لیدهای با کیفیتی هستند که پتانسیل تبدیل شدن به مشتری را دارند. در نتیجه ورودی سوشال مدیا را برای تبدیل شدن به مشتری دست  کم نگیرید.
  •  از مهم ترین مزایای سوشال مدیا ایجاد ارتباط با مخاطبان است. وقتی سازمان برای پاسخ به کامنت یک مخاطب زمان گذاشته و در جواب انتقاد او پاسخی دوستانه دارد، حتی وقتی از پیشنهادات مخاطبان استقبال می کند، احترام و اعتماد سازمانی خود را به نمایش می‌گذارد. 
  • اگر بخواهیم یک کمپین موفق را بررسی کنیم و متوجه قدرت واقعی شبکه‌های اجتماعی شویم، بهترین گزینه کمپین فروش فیلم باربی است که در 21 جولای 2023 اکران شد. کمپین موفقی که تمام دنیا را صورتی کرد و حتی بسیاری از محصولات خوراکی همزمان با اکران این فیلم، بسته بندی های مخصوصی را طراحی کردند.

    تیم مارکتینگ این فیلم مبلغی بالغ بر 150 میلیون دلار برای کمپین فروش هزینه کردند! مبلغی که حتی از دستمزد مارگو رابی، بازیگر نقش اول فیلم بالاتر بود. اما نتیجه این تبلیغات چطور پیش رفت؟

    گزارش‌ها نشان میدهند تنها در روز اول اکران، فروش این فیلم به 22.3 میلیون دلار رسید و گوی رقابت را از تمام فیلم‌های اکران شده در سال 2023 ربود.

    کمپین سس هاینز برای فیلم باربی

    گاهی تبلیغات چه در فضای آنلاین و چه آفلاین و به شکل سنتی، جریان ساز میشوند. نه تنها یک جامعه که گاهی تمام جهان را درگیر خود میکنند. قطعا در حال حاضر مثال‌های بیشماری از این کمپین‌ها را در ذهن دارید.

    اما شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که این سبک از مارکتینگ معایبی هم دارد؟

    معایب سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟

    اول با یک مثال واقعی شروع کنیم، فرض کنید به دنبال یک آکادمی دیجیتال مارکتینگ هستید تا دوره‌های سوشال مدیا را بگذرانید.
    در همین حین تبلیغاتی را در لینکدین میبینید که یک آکادمی دوره سوشال مدیا مارکتینگ برگزار میکند، همزمان هم آکادمی دیگری در تیک تاک تبلیغات دوره سوشال مدیا مارکتینگ داشته باشد.

    کدام یک از این دو اعتماد شما را  به خود جلب میکند؟

    ساختار هر پلتفرم در سوشال مدیا متفاوت است، پلتفرمی مانند لینکدین خدمات حرفه‌ای و علمی بیشتری ارائه میکند. در نتیجه تبلیغات دوره‌های آموزشی و تخصصی در این پلتفرم اعتبار بیشتری دارد تا سایر پلتفرم ها.
    و یا برعکس اگر با تبلیغ یک تور تفریحی در لینکدین مواجه شوید برخورد اولیه شما چیست؟

    قطعا از خود سوال می کنید این تبلیغات چه جایی در یک پلتفرم تخصصی دارد!

    با توجه به توضیح بالا یکی از بزرگترین معایب سوشال مدیا مارکتینگ این است که اگر از پلتفرمی برای تبلیغات و فعالیت استفاده کنید که ارتباطی با هدف برند شما ندارد، قطعا به اعتبار کسب و کارتان ضربه خواهید زد.
    سوشال مدیا برای معرفی هر کسب و کار بسته به اهدافی که دارد، یک شمشیر دولبه است! اگر نتوانید از این شمشیر در جنگ با رقبا درست استفاده کنید، قطعا کشته‌ی این میدان شما هستید!

    یک اشتباه فاحش دیگر که گاهی بسیاری از برندهای بزرگ هم مرتکب شده‌اند. ایجاد کمپین هایی ست که احساسات جامعه را درگیر کرده و حتی باعث تنفر جامعه نسبت به یک برند میشود.
    بیایید تا یک کیس وحشتناک را با هم بررسی کنیم!
    در سال 2017 شرکت آرایشی و بهداشتی داو یک تبلیغ ویدئویی را در فیس بوک منتشر کرد. در این ویدئو یک زن سیاهپوست پیراهن خود را در می آورد تا به یک زن سفید پوست تبدیل شود. این کمپین مربوط به تبلیغ یک لوسیون بدن میشد، که در نهایت خشم بسیاری از مردم را به همراه داشت.

    از خودتان سوال کنید، آیا اساسا یک زن سیاه پوست نیازی دارد تا رنگ پوست خود را تغییر دهد؟ این تبلیغات نژادپرستانه و گاه دور از باور عموم جامعه، کسب و کار را منزوی و فروش را کاهش می‌دهد.

    پس مراقب پیام کمپین‌های تبلیغاتی که اجرا میکنید باشید.

    کمپین نژاد پرستانه داو

    مسئولیت و نقش سوشال مدیا مارکتر ها در میدان تجارت آنلاین

    حالا وقت آن است که با وظایف سوشال مدیا مارکترها آشنا شویم:

    1. ابتدایی ترین وظیفه‌ای که یک سوشال مدیا مارکتر دارد، این است که از آپدیت‌های متعدد انواع پلتفرم ها با خبر باشد. گاهی یک آپدیت باعث میشود که الگوریتم پلتفرم به کلی تغییر کند.
    2. سوشال مدیا مارکتر موظف است که با اهداف برند آشنا باشد، ایده‌های خلاقانه برای دیده شدن کسب و کار داشته باشد و این ایده‌ها را با کمپین‌های دقیق به نتیجه برساند.
    3. ایجاد تقویم محتوایی و داشتن یک اکشن پلن دقیق که کمی قبل راجع به آن گفتیم، ما را با سرعت بیشتری به سمت دیده شدن برند میبرد. صفحه‌ای همیشه خلاق و سبز ایجاد کنید، که روزانه محتوایی چشم نواز و هدفمند تولید میکند.
    4. سوشال مدیا مارکترها همیشه باید با تیم محتوا خصوصا با کپی رایترها در ارتباط باشند، ایجاد شعار برند نقشی اساسی در هویت بخشی به کسب و کار دارد. این همان نقطه اشتراک سوشال مدیا مارکترها و کپی رایتر هاست.
    5. سوشال مدیا مارکتری موفق است که با زبان و ادبیات هر پلتفرم آشنا باشد. همچنین متوجه این موضوع باشد که هر کاربر در هر پلتفرم چه نیازی دارد و انتظار مواجهه با چه نوع محتوایی را دارد. باید بداند هر پلتفرم چه گروه سنی را در بر میگیرد و هر گروه سنی چه دغدغه هایی دارد. 

    تمام این شناخت ها منجر به این می‌شود که محتوایی که در هر پلتفرم منتشر می‌کنید بهترین بازخورد را داشته باشد.

    وظایف یک سوشال مدیا مارکتر بسیار بیشتر از این موارد است. هر چه دانش بشر در دنیای دیجیتال پیشرفت کند، پلتفرم‌های متنوعی معرفی خواهند شد که هر کدام قوانین، الگوریتم و پیچیدگی خاص خود را دارد. این هنر یک سوشال مدیا  مارکتر است که بتواند با شناخت درست، بهترین استفاده را هر پلتفرم داشته باشد.

    کدام سوشال مدیا برای فعالیت برند ما مناسب است؟

    هیچ قانون خاصی برای انتخاب سوشال مدیا مناسب برای کسب و کار وجود ندارد بجز این دو گذاره: 

    1. برند خود را بشناسید 
    2. ماهیت هر پلتفرم را در نظر بگیرید 

    اگر همین دو مورد را رعایت کنید قطعا به پاسخ درست این سوال می‌رسید. اما قبل از هر چیز فراموش نکنید باید برای صفحه‌ای که انتخاب میکنید استراتژی درستی تدوین کنید. مخاطبان سوشال مدیا همیشه با صفحه‌ای ارتباط برقرار می‌کنند که پویا و اکتیو باشد، صفحه ای که با انواع خلاقیت‌ها نظر مخاطبان را جلب کند و آن‌ها را به برقراری تعامل تشویق کند. 

    از طرف دیگر، صفحاتی که برنامه‌ای برای تولید محتوا ندارند همیشه محکوم به شکستند. اگر مخاطب صفحه شما را فالو کند و دیگر از شما خبری نداشته باشد و بعد از مدتی طولانی پستی از شما برایش به نمایش در بیاید توقع دارید چه واکنشی نشان دهد؟ 

    در دوره ای که ذهن همه‌ی ما با انواع اطلاعات بمباران می‌شود، اگر همیشه اکتیو نباشیم، نباید توقع داشت که مخاطب ما را به یاد بیاورد!! این یعنی تمام زحمات ما از بین رفته است.

    در دنیای امروز نمی‌توانیم قدرت رسانه را نادیده بگیریم. قدرتی که هر روز از روز قبل بیشتر می‌شود و شکلی تازه به خود می‌گیرد. کسب و کارهای هوشمند با پیشرفت تکنولوژی همراه میشوند، مخاطبان خود را در دنیای دیجیتال پیدا میکنند، نیاز هر کدام از پلتفرم ها را بررسی کرده و فکر میکنند که چطور میتوانند در این فضا نقشی موثر ایفا کنند.

    شاید در مقایسه با کشورهای دیگر، درصد زیادی از کسب و کارهای ایرانی همچنان سنتی عمل کنند و از فضای آنلاین دور باشند، اما رشد مارکت دیجیتال همچنان ادامه دارد و قطعا در آینده ای نزدیک شاهد قدرت فضای کسب و کار آنلاین حتی در میان کسب و کارهای سنتی خواهیم بود.

    سوالات متداولی که هر سوشال مدیا مارکتر با آن مواجه میشود

    • هر چند وقت یکبار باید پست بگذاریم و در پلتفرم ها فعالیت داشته باشیم؟
    • چه استراتژی را در هر سوشال مدیا باید داشته باشیم؟
    • چطور عملکردمان را در سوشال مدیا بررسی کنیم؟

    باید گفت هر پلتفرم شرایط و قوانین خاص خود را دارد و بر اساس نیاز کاربران در هر پلتفرم، بهتر است در ساعات خاصی فعالیت داشته باشید. نوع تولید محتوا و نحوه بررسی عملکرد ، بستگی به این دارد که شما چه پلتفرمی را برای فعالیتتان انتخاب کرده باشید.

    برای مثال کاربران اینستاگرام بیشتر در ساعات بعد از ظهر و شب آنلاین میشوند اما کاربران لینکدین به طور کلی در طول روز مشغول به فعالیت هستند. در نتیجه باید دید چه پلتفرمی برای شما مناسب است تا بر طبق آن تصمیم بگیرید.
    به زودی مقاله ای برای بررسی کامل این موارد منتشر میکنیم.

    گل‌نار زمانیان کارشناس تولید محتوای دیوان گل‌نار زمانیان

    من میگم یاد گرفتن هر چیز جدید، یه پرده از راز جهان برمیداره.

    اشتراک در
    اطلاع از
    guest
    0 نظرات
    قدیمی‌ترین
    تازه‌ترین بیشترین رأی
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها